Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärnskadeförbund: Man reser sig inte efter spark mot huvudet!

Så har det hänt igen - det som inte får hända. En ung människa har misshandlats till döds av några tonåringar.

Annons

Flera sparkar mot huvudet ledde till medvetslöshet och kort därefter döden. Förmodligen hade han mycket svåra hjärnskador och hade han vaknat upp så hade det varit till ett helt annat liv.

Vi i Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft har sett konsekvenserna av olika typer av misshandel. Först det akuta skedet när den tekniska utrustningen gör sitt jobb och de yttre skadorna talar sitt tydliga språk. Men det är sedan - om det blir ett sedan - som de verkliga problemen uppstår.

Även om man kan bli bättre får de allra flesta dras med så kallade kognitiva funktionsnedsättningar i många långa år eller livet ut. Exempel på detta är minnesstörningar, depression, oro, trötthet, sämre uppfattningsförmåga och motoriska problem.

En spark mot huvudet med kortare eller längre medvetslöshet innebär ofta att den sparkade drabbats av en hjärnskakning. Äsch, "bara" en hjärnskakning, säger vi lättade. Alternativet är naturligtvis ofta värre men senare tids forskning har omvärderat riskerna med hjärnskakning. Den medicinska vetenskapen har också förändrat sin syn på vad som händer i hjärnan i samband med hjärnskakning.

Vid akut skallskada uppstår blödningar, stora eller mindre, i eller utanför hjärnvävnaden. Resttillstånden efter sådana skador sträcker sig från nedsättning av hjärnans kognitiva funktioner till bestående hjärnskador och i allvarliga fall även dödsfall.

Vi i Hjärnkraft planerar nu att tillsammans med personer som utsatts för våld och även de som utövat våld samt en neurolog, ge oss ut på en informationsturné för att förklara och informera i skolorna om riskerna med våld mot huvudet. På ett tydligt och skrämmande sätt ska vi visa hur ett slag eller en spark kan ge livslånga hjärnskador, eller leda till döden.

Det går inte att sparka urskillningslöst på någon och förvänta sig att han eller hon likt figurerna i ett dataspel eller i en actionfilm reser sig upp utan skador.

Vi tillsammans, organisationer, vården, myndigheter, föräldrar, ungdomar och allmänhet, kan alla dra vårt strå till stacken för att få stopp på det meningslösa och livsfarliga våldet!

Ett liv som räddas ska också levas.

Gun-Britt Kristianson

förbundsordförande Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft

Pehr Leissner

vice ordförande Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, överläkare i neurologi/neurofysiologi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons