Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjärt-Lungfonden: Enkelt rutintest kan rädda livet på KOL-patienter

Mer än en halv miljon svenskar beräknas ha KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, men endast var femte drabbad har fått diagnos och får behandling.

Annons

KOL är tyvärr en sjukdom som ökar. Bland kvinnor har antalet dödsfall ökat med 50 procent på tio år.

I dag, på Internationella KOL-dagen, uppmanar Hjärt-Lungfonden Västmanlands läns sjukvårds-politiker: Hjälp oss vända utvecklingen för KOL rätt!

I denna region beräknas cirka 8100 personer vara drabbade.

KOL drabbar framförallt personer som rökt länge. Det är en smygande sjukdom som börjar med hosta, andfåddhet och trötthet. Besvären bagatelliseras ofta som rökhosta. Efter hand förstörs de små luftrören samt lungvävnaden och till slut kan den drabbade inte längre själv syresätta sitt blod.

Dödligheten i KOL kan förebyggas om patienterna hittas i tid och med rätt behandling kan sjukdomsförsloppet bromsas kraftigt. Med ett enkelt utandningstest, så kallat spirometri, kan KOL upptäckas. Det görs rutinmässigt i till exempel Danmark men i Sverige används inte den spirometriutrustning som finns på flertalet vårdcentraler i tillräcklig omfattning.

Enligt en studie från 2009 är det bara 8 av totalt 21 landsting som använder sin utrustning rätt och det trots att testet bara tar ungefär en kvart att utföra.

KOL kostar samhället runt nio miljarder kronor om året. För Västmanlands län innebär det cirka 250 miljoner. Bättre diagnostik och behandling skulle underlätta för många patienter och spara stora pengar. En studie baserad på arbetet vid 169 vårdcentraler visar att en astma-/KOL-sköterska som arbetar åtta timmar per vecka, ger en samhällsekonomisk besparing på 1,5 miljon kronor.

Hjärt-Lungfonden har i två års tid, i samarbete Astra Zeneca, länsföreningarna för Hjärt- och lung-sjukas riksförbund och Astma- och allergiförbundet, genomfört lokala ”Andas ut-möten” runt om i Sverige. Där har vi har erbjudit allmänheten spirometritester. Sedan 2008 har cirka 8 000 personer testat sig. Var femte hade symptom på nedsatt lungfunktion.

Hjärt-Lungfondens mål är att halvera dödsfallen i KOL inom tio år. För att möjliggöra en sådan utveckling bör rökare eller före detta rökare med luftvägsbesvär erbjudas ett spirometritest.

Det är dags för vården att satsa på astma-KOL-mottagningar som kan erbjuda patienterna med KOL ett strukturerat omhändertagande. Bara så kan rätt diagnos ställas och livsviktig behandling påbörjas.

Nu lämnar vi över stafettpinnen för spirometritest och förbättrad KOL-vård till våra sjukvårdspolitiker.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons