Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högerpolitik med stöd av miljöpartiet

Annons

I valet 2002 avgjorde väljarna att miljöpartiet skulle få en vågmästarställning i riksdagen. Eftersom miljöpartiet då inte kunde tänka sig att stödja en regering med moderaterna blev resultatet ett samarbete mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet.

Samarbetet har bland annat resulterat i 15 bud-getar. Mycket i samarbetet har varit bra. Men miljöpartiets idé om flygskatten är enligt min mening ett inslag som vi gott kunnat klara oss utan.

I en debattartikel den 20 april kritiserar moderaten Stefan Lindh att social-demokraterna samarbetar med miljöpartiet för att få igenom så mycket som möjligt av socialdemokratisk politik.

Samma Stefan Lindh bortser helt ifrån att moderaterna samarbetar organiserat med miljöpartiet i både Västerås kommun och Västmanlands läns landsting. Eller är det så att moderaterna nu är beredda att ompröva samarbetet på grund av miljöpartiets idé om flygskatten?

Moderaterna har knappast några filantropiska motiv för sitt samarbete med miljöpartiet. Självklart handlar det om makt.

Genom samarbetet med miljöpartiet vill moderaterna få makt att driva igenom så mycket som möjligt av partiets politik med hjälp av miljöpartiet.

Moderaterna vill försäkra sig om miljöpartiets stöd för sin politik om miljöpartiet blir vågmästare i kommunen och lands-tinget efter höstens val.

För västeråsarna är en röst på miljöpartiet eller ett borgerligt parti detsamma som att rösta för högervridning av de gemensamma verksamheterna i Västerås och landstinget.

Miljöpartiets inflytande i en moderatledd borgerlig allians beror på utgången av valet. Blir miljöpartiet vågmästare kan de sätta ett högt pris för sitt stöd. Blir det en tydlig borgerlig majoritet reduceras deras inflytande motsvarande.

Ulla Persson

Kommunalråd (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons