Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högkostnadskort på Apoteket

Annons

Apoteket har monopol på receptbelagda läkemedel i Sverige, och intar en unik särställning och fungerar därmed som en myndighet.

Läkaren, som känner sina patienter, skriver ut mediciner, vilka sedan kan bytas ut av Apoteket mot andra mediciner med samma huvudingrediens, om de är billigare. I vissa fall kan den nya medicinen orsaka skada för patienten, om till exempel ett bindemedel ingår, som patienten är allergisk mot.

I andra fall liknar de nya medicinerna andra mediciner som patienten får, och kan med sin likhet skapa förvirring hos patienter som tycker att de får dubbla doser av samma medicin. Ibland ser medicinerna olika ut från förpackning till förpackning olika månader, beroende på var de tillverkas. Det händer att de nya medicinerna även kan ha olika färger i olika förpackningar. Detta skapar ännu mer förvirring hos vissa patienter.

Efter telefonkontakt med patienten kan läkaren skicka ett recept till Apoteket, och då vill läkaren ha 50 kronor i arvode. Denna summa betalas tillsammans med medicinen på Apoteket.

Vad Apoteket däremot inte klarar av är att sätta en stämpel i patientens högkostnadskort för sjukvård. Apoteket klarar inte heller av att ta ut den summa som fattas, när man nästan uppnått dessa 900 kronor. I mitt fall fick jag betala 40 kronor extra, för som expediten sade: "läkaren skall ha 50 kronor". Vem tog mina 40 kronor?

Om jag redan hade fått ett frikort för sjukvård, så hade Apoteket kunnat klara av att ta 0 kronor. Märkligt! Jag anser att Apoteket skall stämpla dessa högkostnadskort, samt ta emot rätt summa.

Vasti Ezelius

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons