Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan kan bli universitet

Annons

Det är dags för Mälardalens högskola att få kalla sig universitet. Det som krävs är att högskolan tilldelas vetenskapsområde inom humaniora, samhällsvetenskap och vårdvetenskap.

I flera år har Mälardalens högskola väntat på svar på sin ansökan om vetenskapsområde och att deras ansökan om att få bli universitet skall bli behandlad. Inget formellt svar har givits. Verksamheten vid Mälardalens högskola har utvecklats och kvaliteten har stärkts under de senaste åren.

De senaste utvärderingarna från Högskoleverket ger högskolan bra betyg. Mer än hälften av högskolans studenter finns inom humaniora, samhällsvetenskap och vård. Ungefär 50 doktorander finns inom detta område på Mälardalens högskola, men de måste doktorera på andra universitet (eftersom man inte får ha egna doktorander).

Högskolan har lyckats bra trots mycket begränsade forskningsmedel. De statliga anslagen är 46 miljoner för att examinera 100 doktorander inom teknikområdet. Örebro universitet har 90 miljoner för att examinera 90 doktorander.

Mälardalens högskola har 517 miljoner till undervisning och Örebro universitet har ungefär lika mycket. För att klara att kvaliteten på forskningen med så lite statliga forskningsanslag är Mälardalens högskola mycket duktig på att få fram ytterligare finansiärer och har redan i januari i år beviljats cirka 100 miljoner i externa forskningsmedel.

Frågan är vad Mälardalens högskola ytterligare behöver göra för att vinna gehör hos utbildningsministern? Krävs något annat än vad som gällt vid ansökningstillfället från Örebro, Växjö eller Karlstads universitet? Eller varför inte jämföra vad som har krävts för Mittuniversitetet, som är den senaste beviljade ansökan?

Det senaste förslaget som nu presenteras är en utredning om sammangående mellan Mälardalens högskola och Örebro universitet som enda sättet att kunna fortsätta utvecklas.

Det är trots allt bättre med samverkan eller sammangående mellan två universitet på lika villkor än ett framtvingat sammangående som i förlängningen kan leda till att vår högskola förlorar den självständighet som den har i dag.

Elisabeth Unell

Iha Frykman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons