Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda skatter fungerar inte längre

Annons

Det finns anledning att ifrågasätta inlägget den 28 december från de socialdemokratiska riksdags-ledamöterma.

Arbetslöshet i OECD ligger på cirka 11 procent jämfört med 8 procent i Sverige. Detta är ett bra betyg för Alliansens ekonomiska politik.

Att enbart ta fram arbetslöshet inom Sverige som ett mått på vår ekonomi fungerar inte längre och man kan undrar om arbetslösheten skulle har varit lägre om Socialdemokraterna hade varit vid makten.

Personligen tycker jag att sysselsättning är betydligt mer intressant än arbetslöshet när det gäller Sveriges ekonomi och den är nu uppe i 4,5 miljoner. Alliansens satsningar på att sänka skatten har varit mycket framgångsrika och det har blivit mer lönsamt att arbeta och för företag att anställa.

Inom Socialdemokraterna verkar det finnas en uppfattning att det fortfarande finns utrymme för skattehöjningar. Med löneskatt, sociala avgifter, punktskatter och moms ligger skatten på mitt (och ditt) arbete på cirka 70 procent.

Det finns inget utrymme för fler skattehöjningar. Inte nog med att jag (och du) måste konkurrera med billig arbetskraft i Asien, men det blir mer och mer aktuellt att jag (och du) även måste konkurrera med robotar och datorer här i Sverige. Det som händer med Hilton är ett tydligt tecken på detta.

Det verkar också finnas en uppfattning att höjda skatter leder till ökade skatteintäkter. Knappast troligt med dagens skattenivå. Varken företagare eller löntagare är passiva inför skattehöjningar utan vidtar åtgärder för att motverka skattehöjningar.

Socialdemokraternas mål att Sverige skall ha lägst arbetslöshet 2020 är beundransvärt men knappast trovärdigt. Socialdemokraterna har alltid varit ett företagsfientligt och skattehöjningsparti och den pågående politiska debatten (som till exempel vinst i vård) visar ingen kursändring.

Tomma ord från ett parti vars politik inte längre fungerar i en allt mer sammankopplad världsekonomi.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons