Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppar av Västerås renhållningsstyrelse

Annons

En styrelse som styrs av principer och inte av kompetens och som inte prioriterar kompetensutveckling har ingen funktion att fylla. Därför avgår jag från renhållningsstyrelsen.

Bakgrunden till mitt avhopp är att socialdemokraterna i renhållningsstyrelsen avslog ett förslag från den borgliga minoriteten, att alla i styrelsen som hade möjlighet skulle få resa på det seminarium i Jönköping som handlar om avfallshantering. Enligt socialdemokraternas principer får bara arbetsutskottet delta i sådana utbildningar.

Under den senaste mandatperioden har renhållningsstyrelsens ordförande Gunila Rickman (s) dessutom varit svår att samarbeta med och hon saknar förmågan att lyssna samt tolka lagar och ta del av gällande rättspraxis. Här är några få exempel bland många som jag vill nämna:

*Rickman med sina meningsfränder bland ledamöterna från socialdemokraterna och vänsterpartiet månar ständigt om renhållningsverkets mo-nopol. De hävdar, trots en dom i Miljödomstolen, att kommunen har ensamrätt till att ta hand om butikernas livsmedelsavfall från affärsdiskarna.

Jag begärde en laglighetsprövning i länsrätten varefter stadens jurist, direktör och kommunstyrelsens ordförande Ulla Persson säger till länsrätten, att Västerås stad inte har några krav på att ha ensamrätt till denna typ av butiksavfall. De går således mot renhållningsstyrelsens beslut.

*Rickman och hennes partikamrater med vänsterns hjälp, envisas med att hävda kommunens ensamrätt till företagens farliga verksamhetsavfall. Över hälften av landets kommuner har överlåtit denna verksamhet att skötas av entreprenörer ensamma och helt fria från kommunal inblandning. Västerås kommuns monopol innebär, att all fakturering som rör det farliga verksamhetsavfallet skall gå via Vafab miljö AB som lägger på 15 procent på alla transporter, trots att det är stadens entreprenörer som gör jobbet.

*En dam på 89 år som inte orkar bo kvar i sitt rivningsfärdiga hem på landsbygden tvingas av Rickman och hennes kompisar i renhållningsstyrelsen, att betala den fasta avgiften på 780 kronor per år för sophämtningen trots att ingen bor på fastigheten och hon har flyttat ut från Västerås kommun. Hon lever på sin pension som är 2 756 kronor efter skatt och hyra.

*Många privata västeråsare kör sina överblivna prylar till stadens hjälporganisationer som Myrorna, Röda korset med flera. En del går inte att sälja och då måste hjälporganisationerna köra grejerna till tippen. Rickman och hennes partikamrater i renhållningsstyrelsen klassar detta avfall som verksamhetsavfall och då tvingas hjälporganisationerna att betala för avfall trots att hushållen redan betalt renhållningsverket via renhållningsavgiften för att ta hand om detta hushållsavfall. Nu har kommunstyrelsen bestämt, att se om hjälporganisationerna kan slippa avgiften, samtidigt som kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutat att hjälporganisationerna får samla in brukbara prylar från Återbruken.

Gunnar Björklund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons