Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopplöst försvara monopol i vården

Annons

Landstingsstyrelsens ordförande Glenn Andersson fortsätter den 22 augusti 2006 sitt försvar av landstingsmonopolet. Han tror tydligen att monopol är det mest effektiva sättet att bedriva verksamhet. Han försöker ge exempel på att en öppenhet mot alternativ skulle rasera ekonomin för landstingen och nämner Värmland och Skåne.

Som vanligt "glömmer" Glenn Andersson att nämna landstingen i Halland och Kalmar. Dessa har borgerlig majoritet och är bland de bästa i Sverige. De lyckas så bra för att de inte sitter fast i gårdagens lösningar, så som de socialistiska partierna gör här i Västmanland. Patienterna där tillhör de mest nöjda. I Västmanland är patienterna, med all rätt, rejält missnöjda med sitt landsting.

S:t Görans sjukhus i Stockholm ägs av ett privat vårdbolag. Det är varje år minst tio procent billigare än landstingets egna sjukhus. Ändå är både personal och patienter mer nöjda än hos landstinget. Jag förstår inte hur Glenn Andersson kan tro att en sådan "privatisering", som är bättre och mer effektiv än ett trögt landstingsmonopol, kan hota ekonomin.

Några planer på att sälja ut Centrallasarettet i Västerås finns inte. (Frågan är om någon i dag skulle vara intresserad av att ta över detta slitna och nedgångna sjukhus).

Alla partier i Sverige är överens om att vi skall betala vården solidariskt via skattsedeln, att försöka antyda något annat är inte hederligt. Men det behöver inte betyda att landstingen skall producera all vård. Om nu någon annan kan driva verksamheten bättre än landstinget får vi ju då mer vård för pengarna.

Det tycker inte socialdemokraterna. De är så rädda för alternativ att de försöker hindra dessa med stopplagar. De vet nämligen att allt fler börjar ifrågasätta om vi verkligen behöver landsting i framtiden.

Regeringens egen arbetsgrupp har kommit fram till att minst 30 miljarder kronor slösas bort varje år inom vården på grund av att verksamheten inte bedrivs effektivt.

Ja, vi har förslag som skulle göra att vissa patienter kommer att få betala några tior mer i månaden i patientavgifter och för läkemedel. Men det är inte riktigt schysst att, som Glenn Andersson gör, lyfta ut detaljer i våra förslag ur sitt sammanhang. Genom dessa små höjningar får vi resurser som går tillbaka till sjukvården. Moderaterna vill satsa sex miljarder kronor mer än socialdemokraterna på vården i Sverige. De pengarna behövs sannerligen!

Avslutningsvis säger Glenn Andersson att han vill fortsätta utveckla vården och välfärden. Många västmanlänningar känner nog snarare att socialdemokraterna här håller på att avveckla vården i vårt län. Om socialisterna får sitta kvar blir det till exempel en ny upphandling av familjeläkare nästa år.

Om vi skall få en bättre vård i framtiden krävs en ny politisk ledning i landstinget, som kan ta itu med problemen utan att hindras av ideologiska skygglappar.

Magnus Edlund

Med en ny politisk ledning i landstinget blir vården bättre, hävdar oppositionsrådet Magnus Edlund (m).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons