Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hörselskadades förening: Hälso- och sjukvårdslagen ska gälla alla!

Annons

Vi protesterar kraftigt mot landstingsrådets Torsten Källbergs (FP) kommentar i VLT från den 20 november. Han anser att kritiken från HRF, att landstinget bryter mot lagen, är obefogad. Han jämför hörapparater med glasögon och menar att hörapparater, liksom andra hjälpmedel, inte ingår i högkostnadsskyddet.

Hörapparatbäraren betalar i dag 15 procent av landstingets kostnad för apparaten, och avgiften räknas inte in i högkostnadsskyddet. För övriga hörselhjälpmedel, utöver hörapparater, betalar sjuka, arbetslösa och pensionärer hela kostnaden själva.

För glasögon, däremot, som erhålls via landstingets syncentral betalas ingen avgift. Vi utgår från att det är den typen av glasögon som han menar. De glasögon som vi köper hos en optiker är ju något helt annat och ger som regel fullgod syn hos bäraren. Hörapparatbäraren, å andra sidan, får ett hjälpmedel som underlättar tillvaron men som inte på långa vägar kan ersätta en fullgod hörsel. Funktionshindret finns kvar, trots det hjälpmedel som hörapparaten innebär.

Att höra med hörapparater kan jämföras med att sitta i rullstol – personen kan förflytta sig, men långt ifrån gå. Formellt lämnas de flesta av hjälpmedlen inom landstingsområdet flora som ”lån” till patienten. Undantag kan göras om patienten vill ha en exklusivare variant av hjälpmedlet. Då kan patienten få betala mellanskillnaden eller, om han vill äga hjälpmedlet, hela avgiften. Alla övriga hjälpmedel är i princip kostnadsfria, vilket de också ska vara.

Ingen ska behöva betala mer är 900 kronor i vårdavgifter under ett och samma år- det ska finnas ett högkostnadsskydd. Så står det i hälso- och sjukvårdslagen (HSL). Det står ingenting om undantag när det gäller hörselvårdsavgifter. Alla avgifter i samband med utprovning av hörapparater och hjälpmedel ska därför, utan undantag, omfattas av högkostnadsskyddet.

Därför är den avgift som erläggs på hörapparater orättfärdig. Hur kan då Torsten Källberg anse att HRF:s kritik är obefogad, när övriga hjälpmedel erhålls gratis? Hälso- och sjukvårdslagen ska gälla alla!

ordförande hörselskadades förening, Köping

Sven-Ingvar Oskarsson, ordförande, Hörselskadades förening, Västerås, Ingrid Asplund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons