Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotas sjukhusen i Fagersta och Köping i en storregion?

Sjukvårdspartiet säger nej till Region Svealand

Annons

Hotas sjukhuset i Köping om Regions Svealand bildas?.

Den föreslagna Svealandsregionen (Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Västmanland, Uppsala och Örebro) kommer att innebära försämringar inom många områden utan att förbättringar kan identifieras. Det framlagda förslaget från indelningskommittén om bildande av storregioner måste förkastas och inom Sjukvårdspartiet säger vi bestämt Nej.

Efter kontakter vet vi att våra motsvarigheter inom den föreslagna regionen delar denna uppfattning.

Den viktigaste funktionen för framtida regioner är hälso- och sjukvård, men det framlagda förslaget är även dåligt eftersom man inte kan se att det finns förutsättningar för samarbeten kring kollektivtrafik, arbetsmarknad och infrastruktur mellan de sex landstingen och de 64 inblandade kommunerna.

Avståndet mellan ledning och innevånare kommer att öka med sämre möjligheter att påverka lokala vårdutbud och med överhängande fara för nedläggning av flera av Region Svealands sjukhus. Hoten mot sjukhusen i Fagersta och Köping känns påtagliga i en alltför omfattande Storregion.

Vi vill för övrigt anmärka på den totala avsaknaden av kompromissvilja och den oförmåga att ta in avvikande åsikter som demonstrerats av indelningskommittén. En sådan genomgripande förändring som föreslagits är det olyckligt att stressa fram.

Väljarna måste av demokratiska skäl få chansen att yttra sig i frågan genom ett riksdagsval och av den anledningen är år 2023 det tidigaste datum som kan tänkas bli aktuellt för en ny regionindelning.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons