Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HTF:s huvudbudskap i Ryanairkampanjen kom bort

Annons

Det är tydligen svårt att föra ut ett budskap och ett huvudsyfte i en facklig kampanj! Syftet med kampanjen ryan-be-fair är att ge anställda på Ryanair i Europa följande möjligheter:

· att fritt välja ett medlemskap i en fackförening eller att fritt avstå medlemskapet utan rädsla för att få sparken eller på annat sätt trakasseras av arbetsgivare.

· att delta i fackligt arbete utan rädsla att få sparken eller utsättas för trakasserier.

· för fackliga och politiska samt andra engagerade människor att via en elektronisk appell uppmana Ryanair att bekräfta och uppmuntra sina anställda till dessa etablerade rättigheter. (FN:s konvention om mänskliga rättigheter, artikel 23).

Kampanjen är internationell och bedrivs av medlemsorganisationer i Internationella transportfederationen (ITF) runt om i hela Europa, där är HTF är en av medlemsorganisationerna.

Att sedan komma "snett" i debatten om sanningshalterna i de uppgifter vi som part anger är väldigt lätt hänt, och det tar bort fokus från det verkliga problemet, nämligen huruvida man från Ryanairs sida är beredd att i ord och handling bekräfta de anställdas rätt till att fritt få välja eller avstå möjligheten att vara medlem i en fri fackförening enligt de etablerade rättigheter vi har genom FN:s konvention om mänskliga rättigheter.

I grunden bygger HTF sin kritik på de uppgifter vi får från ITF. HTF har också full tillit till dessa uppgifter om hur anställdas arbetsvillkor och lönevillkor ser ut. Att sedan tre svenska före detta anställda styrker den kritik som ITF har bekräftar för oss på HTF att de uppgifter vi får från ITF är väl underbyggda.

Så du, politiker, fackligt aktiva eller annan berörd medmänniska, som tror på och stödjer FN:s konvention för mänskliga rättigheter i sin helhet, besök hemsidan www.ryan-be-fair.org på nätet! Skriv under appellen, ta del av och delta i debatten.

JAN ROGELL

Ombudsman

Tjänstemannaförbundet HTF

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons