Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HTF: Ungdomar utnyttjas inom telemarketing

Annons

Rasande, skamsna och ledsna ungdomar ringer till oss och berättar om sina anställningsvillkor inom telemarketing och callcenterbranschen. Killar och tjejer som lockats att ta jobb för att de kan få sälja lättsålda produkter och tjäna stora provisionssummor. Sedan inser de att de blivit lurade och vänder sig till HTF för att få hjälp.

Telemarketing och callcenter är en bransch som växer snabbt. HTF och branschorganisationerna har arbetat hårt för att göra branschen "rumsren". Men det finns fortfarande avarter bland företagens villkor, som att arbetsgivarna lockar med lättsålda produkter och höga provisionslöner.

Samtidigt är det svårt för unga människor att hitta ett fast jobb. Jobbet som telefonförsäljare av strumpor, kalsonger, prenumerationer eller telefonabonnemang kan verka enkelt men kan i längden visa sig vara en dyrköpt erfarenhet.

Här i Västerås har vi ett antal telemarketingföretag som vägrar teckna kollektivavtal med något fackförbund och som inte betalar OB-tillägg, trots att arbetstiden mest är förlagd till kvällar och helger. Ungdomarna som arbetar där får inte övertidsersättning. Det är vanligt att scheman ändras med kort varsel i strid med arbetstidslagens regler. Flera unga medlemmar i HTF i Västerås har drabbats av plötsliga ändringar av villkoren från fast lön till enbart provision.

Det är inte ovanligt att våra medlemmar får jobba gratis "på prov" en tid för att sedan bli provanställda. Att arbetsgivaren har rätt att säga upp den anställde utan saklig grund under en provanställning är ofta okänt för den som kommer direkt från skolan. När arbetsgivaren sedan anställer "för viss tid" efter provanställningen, trots att det inte är tillåtet, så är det svårt att planera sin ekonomi och framtid.

Ett annat problem är att det ofta inte finns några regler om hur lönen ska betalas ut. Vi har hört allt för många exempel på ungdomar som bara får provision på de produkter de säljer och det är svårt att sälja kristallglas per telefon. Därför blir lönen ofta bara några tusenlappar i månaden.

Vi känner till många fall där ungdomar får löneavdrag för att kunden inte kan betala eller skickat varorna i retur. Om man har jobbet som en bisyssla så kanske man klarar sig på någon tusenlapp i lön, men för alla dem som har säljarjobbet som enda inkomst så kan det sluta i ekonomisk katastrof.

Ett sätt att komma till rätta med problemet vore att arbetsgivarna gick med på att även de som har säljarjobbet som en bisyssla ska omfattas av kollektivavtalets regler om lägstalöner. Ingen ska behöva arbeta utan lön, för det är lika med slavarbete.

Man ska inte behöva börja sin yrkesverksamma tid med att känna sig skamsen över att man inte förstod det som stod i anställningskontraktet. Eller känna sig lurad på de pengar som man trott sig tjäna.

Vårt mål är att bidra till att ungdomar som kommer ut i arbetslivet inte blir lurade på sina rättigheter. För alla måste kunna leva på sin lön, även om den bara är ett sätt att dryga ut det låga studiestödet.

Gunilla Granberg

Avdelningschef, HTF i Mälardalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons