Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållsnära tjänster - inte bara för de rika

Annons

Riksdagsledamoten Kent Persson (v) refererar i en debattartikel i VLT den 22 mars till en undersökning i Aftonbladet som gör gällande att endast en av tio skulle utnyttja avdraget för hushållsnära tjänster.

Vad Kent Pettersson inte nämner är att var sjätte person (motsvarande 650000 personer) i åldrarna 16-74 i en undersökning från skatteverket svarat att de redan idag betalat svart för hushållstjänster. Detta arbete motsvarar ungefär 20000 heltidsjobb. De personer som idag utför dessa tjänster gör det utan anställningstrygghet, pensioner eller försäkringar. Eftersom arbetet utförs svart berövas också samhället viktiga skatteintäkter som skulle kunna bidra till satsningar inom exempelvis barnomsorgen eller vården.

Folkpartiet stöder till skillnad från vänsterpartiet tanken att så många som möjligt ska kunna använda sig av hushållsnära tjänster. Skattereduktionen på hushållsnära tjänster kommer att medföra att många, både kvinnor och män, får mer makt över sitt eget liv och framför allt sin egen tid. Vardagen kommer att underlättas för många arbetande småbarnsfamiljer och även äldre, som idag inte har råd att köpa dessa tjänster. Med dagens skattetryck är det bara höginkomsttagare som har råd att nyttja dessa tjänster och så vill uppenbarligen vänsterpartiet att det ska fortsätta att vara. Enligt finansdepartementet varierar priset för hushållstjänster mellan cirka 250 och 350 kronor per timme, medan svartpriset ligger omkring 190 kronor per timme. När avdraget nu införs kommer priserna för de "vita" tjänsterna att halveras och hamna på en tillräckligt låg nivå för att en mycket stor del av det jobb som tidigare utfördes svart istället kommer att utföras vitt. Denna skattelättnad kommer att medföra att tusentals personer kommer att kunna få jobb med avtal och arbetstrygghet samtidigt som ytterligare tusentals personer kommer att kunna få extra hjälp i vardagen.

Agneta Berliner (fp)

Riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons