Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster: Självkostnad bäst för Mimer

Annons

Boendekostnaderna är till stor del baserade på självkostnad om du bor i bostadsrätt eller villa. Undantaget är räntekostnaderna som förstås är beroende av marknadspriset du betalade för lägenheten eller villan.

I övrigt är boendekostnaden självkostnadsbaserad. Den nya utformningen av fastighetsskatten var uttryckligen motiverad med att en större del av boendekostnaden skulle vara självkostnadsbaserad.

Även du som hyresgäst har genom åren haft rätt att bo till självkostnadshyror.

I Västerås har Mimer varit garanten för självkostnadsbaserade boendekostnader även för hyresgäster. Men de senaste åren har Mimer levererat så stora vinster att det är tveksamt om man följer självkostnadsprincipen.

År 2007 hade Mimer en vinst på 161 miljoner kronor före skatt (därav 148 miljoner på grund av fastighetsförsäljningar). Detta med en omsättning på 800 miljoner kronor, vilket innebär en vinst före skatt på 20 procent av omsättningen.

Mimer säger sig ha behov av ännu mer vinster i framtiden. Denna enorma vinst under flera år innebär att Mimer i dag knappast följer självkostnadsprincipen. Lagstiftaren bör därför stärka självkostnadsprincipen.

Men det blir tvärtom: Mats Odells utredning av allmännyttans villkor föreslår i vår att självkostnadsprincipen slopas för allmännyttorna som i framtiden måste vara "affärsmässiga". Detta är ett steg åt fel håll.

Själva poängen med allmännyttorna är att de ska vara självkostnadsdrivna. Vi anser att hyresgästerna måste få motsvarande rättigheter som boende i andra boendeformer, att bo till självkostnad. Vi anser därför att Mats Odell måste slopa förslaget om affärsmässiga allmännyttor. Därför måste Mimer i fortsättningen tillämpa självkostnadsprincipen.

Hans Ohlsson

Hans-Göran Lång

Hyresgästföreningen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons