Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Ologiskt om stärkt skälighetsprövning

Annons

Krister Nilsson från intresseorganisationen Fastighetsägarna avlossar rejäl kritik mot "prisregleringen" som han väljer att kalla bruksvärdessystemet. När det gäller Nilssons begreppsanvändning vill vi påpeka att hyresregleringen avskaffades i Sverige 1975.

Däremot kan idag oskäliga hyror på en hyresgästs (eller hyresvärds!) initiativ prövas i domstol som kopplar bedömningen till allmännyttans hyresnivåer, det så kallade hyrestaket. Paralleller kan dras till avtalslagen, där oskäliga avtalsvillkor kan prövas av domstol.

Bruksvärdesregeln är framförallt ett besittningsskydd - en hyresvärd kan inte med oskäliga hyreskrav tvinga en hyresgäst att flytta. Nilsson kan givetvis välja att kalla detta för en reglering om han vill. Men då får han en del att förklara.

Fastighetsägarna kräver nämligen för egen del en stärkt skälighetsprövning, när det gäller fjärrvärmepriser. I remissvaret till Skäligt pris på fjärrvärme (SOU 2004:136) hävdar Fastighetsägarna:

"Fastighetsägarna Sverige tvingas konstatera att utredningen inte lägger fram något förslag om bättre skydd mot oskälig prissättning på fjärrvärme. Tyvärr finns det inget svar på den viktigaste frågan 'Vad är ett skäligt pris?' och därför är det fortfarande mycket otryggt att vara fjärrvärmekund. …den ofrånkomliga slutsatsen [är] att det behövs ett starkare skydd mot oskäliga fjärrvärmepriser."

Dessa formuleringar är faktiskt en exakt analogi till idén bakom bruksvärdessystemet. Ersätt ordet pris med hyra och ordet fjärrvärmekund med hyresgäst.

Fastighetsägarna kräver alltså för egen del en stärkt skälighetsprövning när det gäller fjärrvärmepriser, men motsätter sig motsvarande reella rätt för

hyresgästerna att pröva skäligheten i hyresnivåer.

Det är inte bara ologiskt. Om vi ska vara filosofiska strider det till och med mot den gyllene regeln att

behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Georg Hardt

Hyresgästföreningen

Region Aros Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons