Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen: Skrota marknadshyresutredningen!

Annons

Marknadshyresutredningen föreslår - medelst efterfrågepåslag och affärsmässiga allmännyttor - kraftigt höjda hyror, vilket alltså innebär försämringar för dem som bor i hyresrätt i Västerås. De flesta torde hålla med om detta. Men enligt en del debattörer kommer detta att kompenseras av en positiv effekt; nämligen att marknadshyror kommer leda till ökad nyproduktion. Och visst låter det bestickande att ökade inkomster för hyresvärdar kommer leda till fler lägenheter. Men är det korrekt?

Marknadshyresutredningen skriver själv att förslagen innebär att det "är en öppen fråga hur stora effekterna blir på nyproduktionen. Inte ens utredningen själv menar alltså att förslagen leder till ökad nyproduktion.

Hur ser då verkligheten ut just nu? I dagens lagstiftning särbehandlas nyproduktionen genom att hyrorna motsvarar kostnaden för fastigheten, inklusive hyresvärdens avkastningskrav. Hyrorna ligger då generellt på marknadshyresnivå och betydligt högre än hyrorna i det befintliga beståndet. Dagens lagstiftning lägger därmed inte sordin på hyrorna i nyproduktionen.

Alla investeringar innebär en risk, nyproduktion av hyresrätter likaså. Utredningens förslag kommer innebära att avkastningen ökar i det befintliga beståndet. Vad finns då för incitament för hyresvärdar att satsa på nyproduktion om dessa investeringar ändå innebär en högre risk? Vi menar att utredningens förslag snarare kommer försvåra nyproduktionen än underlätta den.

Utredningens förslag kommer att leda till kraftiga hyreshöjningar i Västerås. Men någon positiv effekt kommer inte att synas på nyproduktionen. Varken befintliga eller kommande generationers hyresgäster kommer att vinna på detta. Marknadshyresutredningen bör därför skrotas.

Georg Hardt

utredare

Hyresgästföreningen Aros Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons