Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresrätten är inte problemet

Annons

I Sverige har vi ungefär en tredjedel vardera av bostadsalternativen hyresrätt, bostadsrätt och egnahem. Det är en mix som i internationell jämförelse är unik och som enligt min mening borde ha de allra bästa förutsättningar att tillgodose våra bostadskonsumenters varierade behov om man såg till att ge hyresrätten samma marknadsförutsättningar som de övriga två upplåtelseformerna.

Roger Haddad och Karl-Erik Andersson vill (VLT den 15 juni) göra det lättare för hyresgäster i problemtyngda områden att påverka såväl boendemiljö som boendekostnader. Därför vill de förenkla processen att avveckla hyresrätter till förmån för bildande av bostadsrättsföreningar, införa ägarlägenheter samt att för återstående hyresrättsbeståndet underlätta självförvaltningsmöjligheter kopplade till sänkta hyror.

Debattörerna är åter ett par i skaran som utgår från att det är hyresrätten som är orsaken till att miljonprogrammets bostadsområden är problemtyngda och i övrigt belastade med allehanda sociala problem. Säger eller skriver man en sak tillräckligt många gånger blir det ju en sanning så småningom.

Nu ansluter sig alltså folkpartiet till dem som menar att konsumenter av hyresrätt är människor som själva inte har valt sitt boende utan är hänvisade till hyresrätten eftersom de inte har något annat val. Det här är en attityd som dessvärre allt oftare lyser igenom i debatten om bostadsmarknaden från såväl politiskt håll som från hyresgäströrelsen. Det är därför man ideligen talar om behovet av att ytterligare reglera hyresrätten och värna om det kollektivistiska systemet som nu regerar på bostadshyresmarknaden.

Jag vet att de flesta konsumenter av hyresrätt har valt det för att de ser klara fördelar med upplåtelseformen. För vissa människor är hyresrätten det perfekta alternativet hela livet medan andra väljer boendeform beroende av livets olika faser.

Det är inte hyresrätten som orsakat problemen i miljonprogrammets bostadsområden utan dessa är en effekt av dålig stadsplanering och ogenomtänkt och alltför storskalig byggproduktion. Vem eller vilka som är skyldiga till dessa felsatsningar är meningslöst att debattera nu - det är bara viktigt att vi inte gör om samma misstag igen.

Att minska andelen hyresrätter är absolut inget botemedel mot dåliga bostadsområden. Tvärtom behöver hyresrätten reformeras och avregleras. Människors olika önskemål om standard, underhåll och skötsel bör inte avgöras i kollektiva förhandlingssystem utan avgörs bäst i avtal mellan kund och leverantör. Inte heller tjänar det hyresrättens syfte att de kommunägda bostadsföretagen skall utgöra norm och standardmall för hyresrättens utformning och villkor.

Vi fastighetsföretagare som dagligen arbetar med våra hus och kunder är precis som alla andra företagare, vi vill tillgodose våra kunders önskemål och behov. Vi vill ha så god lönsamhet som möjligt och är beredda att satsa på att utveckla vårt befintliga bostadsbestånd och skapa nya bostäder i en varierad mångfald styrd av konsumenternas efterfrågan. Ge oss dessa förutsättningar i stället för att permanenta och förstärka en dålig statusbild runt hyresrätten som upplåtelseform!

Hans Johnson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons