Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Kina dödas människor för sina organ

Annons

Så här i valtider är det lätt att världen krymper och att man glömmer bort de orättvisor och övergrepp som sker ute i världen. Det vi bryr oss om i valtider är skatter och sysselsättning.

Men det finns saker som är så allvarliga att de förtjänar vår uppmärksamhet. Vi syftar på den uppmärksammade rapporten "Report into allegations of organ harvesting of Falun Gong practitioners in China". De som ligger bakom rapporten är den kanadensiske advokaten David Matas och den före detta departementschefen för Asienenheten vid Kanadas UD, David Kilgour.

I ett utdrag ur rapportens slutsats säger de följande: "Based on what we now know, we have come to the regrettable conclusion that the allegations are true. We believe that there has been and continues today to be large scale organ seizures from unwilling Falun Gong practitioners" (sidan 41). Vidare uppmanar de i rapporten alla berörda organisationer på alla nivåer, nationellt och internationellt att undersöka saken vidare.

Innehållet i denna rapport visar på ett av de grymmaste brott vår mänsklighet någonsin skådat. Rapporten talar om människor som dödas för sina organ, människor som medan de fortfarande är vid liv får sina organ borttagna och vilkas kroppar därefter kremeras. Organen säljs därefter för höga summor till människor världen över.

Enligt rapporten är det samvetsfångar, mestadels utövare av den i Kina förbjudna qigongmetoden Falun Gong, som är värst drabbade. I rapporten framkommer bland annat att det i Kina åren 2000-2005 skett 60 000 organtransplantationer, enligt China Medical Organ Transplant Associations uppgifter. I 41 500 av dessa 60 000 organtransplantationer förblir källorna okända.

Med tanke på anklagelsernas allvarliga natur anser vi att det nu är tid för Sveriges politiker och beslutsfattare att agera och utreda saken vidare. För stämmer allt detta innebär det att varje dag som vi inte gör något fortsätter oskyldiga människor att berövas livet på detta brutala sätt.

Europaparlamentets viceordförande McMillan Scott säger i ett "statement of support" den 13 juli 2006 att han delar Kilgour och Matas uppfattning gällande organstöld i Kina: "After reading the report, we also reach the same conclusion. /?/ We believe that such criminal acts are so evil that they have no precedent in modern human history. /?/ we strongly demand that the People's Republic of China open its doors to allow unrestricted investigation /?/."

Alla minns nog bilden från massakern vid Himmelska Fridens Torg 1989: En ensam man mot en stridsvagn. Då reagerade omvärlden med sanktioner. Dagens Kina är på intet sätt bättre när det gäller mänskliga rättigheter än vad det var 1989. Att Kinas ekonomi går bra innebär inte att folket åtnjuter yttrande- och trosfrihet.

Att den uppmärksammade människorättsadvokaten Gao Zhiseng nu blivit kidnappad av den kinesiska polisen tyder på ett allt hårdare Kina. Alla har nog också hört talas om den omfattande censuren av Internet. Det kinesiska folket har rätt att få veta sina rättigheter, att tala om mänskliga rättigheter och demokrati och få tillgång till information om vad som händer i deras eget land.

Den 4 september kommer David Kilgour och David Matas, författarna till den ovan nämnda rapporten, att besöka utrikesdepartementet och det kommer även att anordnas en presskonferens och ett öppet möte i samband med deras Sverigebesök. Vi hoppas att riksdagspolitiker och partiledare kommer att delta och på så vis visa sin ståndpunkt.

Petra Lindberg

ordförande i SHRIC (Supporting

Human Rights In China)

Lotta Hedström

riksdagsledamot (mp)

Cecilia Wigström

riksdagsledamot (fp

Sven-Erik Sjöstrand

riksdagsledamot (v)

Ulrik Lindgren

riksdagsledamot (kd)

Göran Lindblad

riksdagsledamot (m)

Det är tid för Sveriges politiker och beslutsfattare att agera och utreda uppgifterna om att man i Kina tar organ från anhängare till Falun Gong som på det viset berövas livet, hävdar Petra Lindberg och fem riksdagsledamöter.

Foto: Pressens bild

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons