Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I-M Lindvall: Dumt att skylla rasism på ”+65 tant med paraply”

Svar till Clara Berglunds krönika den 17 augusti på ledarsidan om Rasism i vardagen.

Annons

Rasism i alla former får aldrig tolereras och där är vi verkligen överens. Du visar helt korrekt på rasismens historia, men det är just historia. Rasism i vardagslivet kan dock vara så mycket svårare av olika anledningar, men kanske främst på grund av den rädsla som många bär på. Visst vore allting bättre om vi alla oavsett ålder vågade ställa upp för udda människor att lyssna på någon annan än oss själva eller att ge en hjälpande hand när någon har det svårt.

Jag har tack och lov aldrig träffat någon ”+65 rasistisk tant med paraply”, men att skylla rasismen på henne är lika dumt som att jag skulle påstå att alla +18-åriga tjejer står för intolerans, hänsynslöshet samt egoism bara för att jag råkat träffa på någon som skriker högst på alla kaféer, har högsta volym utanför sovrumsfönstret klockan två på natten men själv kräver absolut tystnad klockan 10 på lördagsförmiddagen och som ständigt uttrycker ordet ”Blattejävel” när humöret är på topp.

Jag vet självfallet att de flesta +18-åriga tjejer är helt underbara människor, toleranta, hänsynsfulla och hjälpsamma. En liten fråga bara? Varför beskriver du killarna i din trappuppgång som ”två jättetrevliga och jättesvarta killar som bor ihop? Varför är det på något sätt relevant?

Jag tror att rasism skapas av intolerans, hänsynslöshet samt självupptagna människor som bara visar respekt för sig själva, men visst hjälper jag gärna till för att ändra åsikt på din ”+65 rasistisk tant med paraply” så hjälper du mig med den +18-åriga själv-fixerade tjejen. Jag kämpar gärna med dig mot vardagsrasism och ett litet råd nästa gång ni möts du och tanten så säg direkt vad du har för åsikt om människor. Det var det jag ville göra i dag.

Jag är en +67-årig tant mot rasism, intolerans och inskränkthet och för människor och livet. De flesta människor bär på något gott det tycker jag är viktigt att se och genom samtal kommer vi långt. Vi är tänkande människor och kan göra så mycket gott för varandra. Låt oss göra det, se det bästa hos varje individ, vilket jag noterat att Elisabeth Bäck också gör och uttrycker i VLT, men mer om det en annan gång.

Västerås

Ing-Marie Lindvall

Clara Berglund svarar: Stereotypen av en rasist är en man med rakat huvud och bombarjacka som skriker ”sieg heil”. Stereotypen av en tant är en kvinna över 65 som läser sagor. Med krönikan ville jag leka med dessa föreställningar och visa att rasism existerar överallt och att det är den rasism som vi inte förväntar oss eller märker som är farligast. Jag håller med om att det i sammanhanget är oväsentligt att de nya grannarna är män som bor ihop och att de är trevliga. Jag beskrev dem så för att ge en bild som läsaren lättare kunde ta till sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons