Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Individ- och familjenämnden: Föräldrarnas delaktighet viktig

Annons

Det räcker inte bara med ord, skriver Carina Eriksson och Bo Axelsson, representanter för IOGT-NTO:s Juniorförbund (VLT den 31 oktober). Detta med anledning av att många barn växer upp i familjer med missbruk och att dessa barn behöver stöd för att orka med sin situation.

Vi håller med om att det är handling som behövs. Därför finns, som författarna mycket riktigt har konstaterat, i Västerås en stödgruppsverksamhet för barn till missbrukande föräldrar.

Verksamheten är lättåtkomlig, man kan få kontakt direkt och får vara med i en grupp så snart det startar en ny. Viktigt är att notera att barnen och ungdomarna kan delta utan att behöva ha något myndighetsbeslut. Under förra året hade de olika grupperna 15 deltagare. Grupperna sammansätts efter ålder - det är givetvis så att problem och uttryckssätt för exempelvis en sjuåring ter sig annorlunda än för en tonåring.

Att inte grupperna haft fler än 15 deltagare beror inte på resursbrist utan på det faktum att det inte varit större efterfrågan. Det har aldrig uppstått någon kö till grupperna.

Tyvärr, skulle man kunna säga. För vi vet att det i Västerås borde finnas långt fler barn och ungdomar som är i behov av stöd och samtal. Svårigheten är att nå ut med att verksamheten finns och motivera för att vara med i den. Så "marknadsföringen" är något vi måste stärka.

Ett viktigt utvecklingsområde är vidare föräldrarnas delaktighet. Det har visat sig vara en framgångsfaktor med föräldramedverkan.

Avslutningsvis vill vi tacka Eriksson och Axelsson för att de lyft fram en viktig fråga i ljuset. Dessa barn och ungdomar ska ha allas vår stöttning.

Ragnhild Källberg (fp)

Ordförande, individ- och familjenämnden, Västerås

Ann-Kristin Ekman (m)

Vice ordförande, individ- och familjenämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons