Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Individens behov måste styra

Annons

Det är intressant att sedan gruppbostaden i kvarteret Rimfrosten tillkom, ta del av Torsten Hobers erfarenheter. Efter många års diskussioner gav sig den socialdemokratiska majoriteten under 2003 och beslutade att bygga Rimfrosten. För folkpartiet var detta ett viktigt steg för att personer med funktionshinder inte skulle behöva vänta i bostadskö i år efter år.

Trots förseningen byggdes Rimfrosten, och de boende kunde flytta in i början av detta år. När nämnden beslutar om att bygga en gruppbostad är ambitionen att alla lägenheter ska vara fullvärdiga, det vill säga bland annat med egen toalett och kök. Därefter ansvarar utförarna för att ta fram så bra lösningar att de är anpassade till den enskildes behov. Jag vet också att handläggarna gör bra bedömningar som ligger till grund för bostadslösningarna.

De boende på Rimfrosten är olika och har olika typer av funktionshinder (autism, utvecklingsstörning). Oavsett gruppbostad, måste vi alltid se till varje individs unika situation och de behov som personerna har. Tyvärr har det blivit så att byggandet inte alltid tagit hänsyn till individuella önskemål. Erfarenheterna i kommunen är blandade - vissa personer trivs bra, andra inte. Vissa har en lägenhet som är fullvärdig, men som egentligen inte innebär att den är anpassad för den enskilde. Det innebär att lägenheten är utrustad med exempelvis kyl, frys och spis, men som inte brukaren kan eller får använda. Små detaljer som avstånd mellan spisen och diskhon kan te sig som petitesser, men är i realiteten mycket viktigt att beakta. Frågan om individuell anpassning måste nämnden diskutera ytterligare.

Torsten Hobers synpunkt om anhörigas tidiga medverkan i planeringen är viktig. Jag instämmer i att brukarna och deras anhöriga måste komma in mycket tidigare i planeringsstadiet. När nämnden beslutar om att bygga, måste målet vara att man bygger för individernas behov och utveckling, inte bara för byggandets skull. Jag tror att alla kan instämma i att när man ändå investerar stort, ska dessa resurser användas på rätt sätt redan från början. Det får inte vara så att nämndens ekonomiska beslut innebär att utföraren måste ta fram storskaliga lösningar som inte möjliggör individuella anpassningar. Även om Rimfrosten var underfinansierad från början hoppas jag att detta inte är orsaken till att lägenheterna enligt Torsten Hober inte fullt ut är anpassade som man skulle ha önskat sig.

Rimfrosten får inte bara vara en symbolisk gruppbostad utan den måste vara funktionell och anpassad för de sex unga människorna som bor där. Syftet måste också vara att som brukare kunna bo där hela livet om man så önskar. Vi ska inte ta hastiga beslut och bygga bostäder som inte är anpassade.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons