Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför äldregaranti i Hallstahammar

Hallstahammar får de kommande åren allt fler äldre.

Annons
Välja själva.  Folkpartiet menar att de allt fler äldre behöver få bestämma själva.

Den svenska kollektivismen är stark när det gäller synen på ålder. Tyvärr är det en syn som i hög grad finns i vår kommun.

Det leder till förutfattade meningar om hur äldre människor är och vill ha det. Lika för alla är enkelt och lätt att administrera för en kommun.

Men vi vill inte att det ska vara enkelt och lika för alla. Vi vill att äldre som behöver omsorg och hjälp med det dagliga fortfarande ska ha makt över sin vardag.

Det måste vara självklart att få behålla sin egenmakt även om man behöver samhällets tjänster.

Vi vill att äldre så långt det är möjligt ska kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ges. Vi vill ha bra boende för äldre hela livet, inte bara i början och slutet.

Vi vill att att äldre i Hallstahammar inte bara ska känna sig trygga och trivas, vi vill också att äldre i Hallstahammar ska ha makt över sin vardag.

Därför vill Folkpartiet i Hallstahammar:

• Skapa bra boende för äldre där man kan bo bra och ha lite extra service och gemenskap. Hit ska äldre kunna flytta när de inte längre orkar med sin villa, men fortfarande inte behöver äldreboendets dygnet runt tjänster.

Bra boende för äldre i Kolbäck är högsta prioritet för oss.

• Införa LOV – lagen om valfrihet – som ger äldre makten över vem som ska komma in över tröskeln. Mer vardagsmakt för äldre!

• Införa en tydlig garanti som slår fast vad äldre i Hallstahammar kan förvänta sig av äldreomsorgen. Denna garanti kan innehålla till exempel att parboendegarantin (som är lag men som inte kan efterföljas i Hallstahammar) ska vara självklart på våra äldreboenden.

Det ska finnas en garanti för andra insatser som gör att våra äldre får den service de behöver för att känna sig trygga. Inför en trygghetsgaranti i äldrevården!

Vi vill skapa ett Hallstahammar där äldre ses som individer och inte som ett kollektiv. För oss är det självklart att få vara individ hela livet.

Vi vill helt enkelt att frågan äldre får ska vara: ”Vad vill du ha hjälp med i dag” istället för ”I dag ska vi duscha!” eller ”I dag ska vi städa!” och vi vill att även äldre ska kunna bestämma vem som kommer innanför tröskeln i det egna hemmet.

Vi vill att Hallstahammarsborna ska bli äldre med makt över vardagen!

Sigge Synnergård, Folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons