Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemar Lindbergh: Ska Gryta hospice läggas ner?

Annons

I VLT den 18 december uttalar sig landstingsstyrelsens ordförande Magnus Edlund(m) och divisionschefen för kirurgi Per-Otto Olsson att cancersjuka ska få en egen avdelning.

Vården för cancersjuka försämrades efter 2003 då onkologens vårdavdelning lades ner. Cancersjuka vårdas numera på olika avdelningar. Ingen kan säga emot och tycka illa om att landstinget utökar med en vårdavdelning med 18 platser. Inte illa med tanke på den besparing som föreslås inom landstinget!

För att detta ska kunna genomföras måste dock Hospice läggas ner. Hospice, vård för patienter i livets slutskede. Hospice, som från början i stort sett endast vårdade cancerpatienter. Numera finns där patienter med andra diagnoser, till exempel ALS och KOL.

Hospice drivs av Västerås Stad med 40 procent och av landstinget med 60 procent. Den tillförordnade landstingsdirektören påstår att man i en förhandling med Västerås stad kommit överens om att landstinget drar sig ur samarbetet om Hospice.

Hur kan han påstå att det kan kallas "en förhandling där man kommit överens" när i detta fall Västerås stad ställs inför det faktum att en part drar sig ur den verksamheten med över hälften av kostnaden?

Dessutom hävdar landstingsledningen att Hospice inte är fullbelagt. Till saken hör att just landstinget kräver att en akutplats alltid skall finnas tillgänglig, som kanske inte behöver beläggas. Dessutom kan det kanske vara så att sjukvården numera kan vårda, lindra och bota fler än tidigare,

eller?

Som alla vet är Hospice en vårdform för svårt sjuka och döende människor. Vården baseras på symtomlindring och respekt för de svårt sjuka i en varm och ombonad miljö. Förutom att patienterna ges god omvårdnad blir anhöriga också väl omhändertagna. På Gryta hospice kan patienterna erbjudas en stund vid den tända öppna spisen med ett glas vin eller en konjak till kaffet.

Att personal på en vårdavdelning vid Centrallasarettet skulle kunna erbjuda god omvårdnad råder ingen tvekan om. Men kan en vårdavdelning på Centrallasarettet byggas om till en ombonad vårdplats i hemmiljö? Var får den öppna spisen plats? Var skall de svårt sjuka patienterna i livets slutskede med annan diagnos än cancer vårdas om nu Edlund och Olsson ska öppna en vårdavdelning endast för cancersjuka?

"Cancersjuka får egen avdelning" - visst låter det bra! Men hur kommer det sig att inte Edlund och Olsson berättar hela sanningen? Att Gryta hospice i nuvarande form kommer att läggas ner. Jag kan inte tänka mig att Edlund och Olsson kan presentera en konsekvensanalys över ett sådant beslut. Min förhoppning är dock att någon förnuftig politiker i landstingsstyrelsen kräver en analys av att landstinget drar sig ur samverkan med Västerås Stad om verksamheten på Gryta hospice.

Ingemar Lindbergh

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons