Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemarsson (S): Dags utvärdera privatskolor

De senaste årens snabba tillväxt av offentligfinansierade privatägda skolor och vårdföretag oroar mig allt mer. Ja, inte minst vågen av privatisering och utförsäljning av offentlig verksamhet över huvud taget.

Annons

Avsikten sägs vara att öka valfriheten, tillgänglighet och kvalitet. De politiska ansvariga motiverar den ökade privatiseringen med argument som att konkurrens är bra, för det pressar de kommunala kostnaderna för välfärden.

De privata aktörerna ska alltså vara ett instrument till att pressa fram ekonomiska besparingar för kommunerna. Frågan är dock hur. På vilket sätt kan till exempel de privatägda skolorna pressa kostnaderna och samtidigt förbättra kvaliteten? Går den ekvationen ihop? Skolpengen är ju till exempel lika stor för alla elever.

Carin Jämtin, Stockholms socialdemokratiska oppositionsborgarråd, har nyligen

offentligt ifrågasatt dagens skattefinansierade privata skolor och vårdföretag, när de efter avdrag för löner och kostnader (driftskostnader), använder vinsten till att gå ner i ägarnas fickor i form av aktieutdelning, i stället för att låta den gå till att förbättra verksamheten.

Ibrahim Baylan tillsatte på sin tid en utredning om vinstfrågan, men som Jan Björklund nu rivit upp. Borde det inte vara tid för eftertanke, att stanna upp och summera utfallet av gjorda privatiseringar?

Om offentliga verksamheter såsom skolor och vårdföretag så gott som helt och hållet är skattefinansierade, och om driften för dessa regelbundet går med stora ekonomiska överskott, vem tillhör då vinsten? Svaret borde vara självklart. Överskotten ska tillfalla de som har betalat, det vill säga skattebetalarna!

Återkommande överskott i den skattefinansierade kärnverksamheten ska antingen slussas över till andra områden eller också användas till att sänka kommunalskatten. Dessa direktiv fick vi socialdemokrater när jag satt som ordförande för en nämnd.

I våra nordiska grannländer gäller ordningen att privatägda skolor måste återföra överskotten till skolan. Varför har inte Sverige samma regel? Här i Sverige argumenterar många som att man tar en stor ekonomisk risk med att starta till exempel en friskola eller driva en vårdcentral på entreprenad och därför måste ha en ekonomisk kompensation. Vad då för risk?

Till syvende och sist är det ju kommunen som i förväg betalar för varje elev eller

patient. Dessutom är det svårare för kommunen att kontrollera de privata aktörernas interna arbete samtidigt som de också kan få ta över ansvaret för när ett växande antal friskolor går i konkurs.

Carin Jämtins förslag om att vinstutdelningar i friskolorna ska begränsas är ett

intressant inlägg i debatten om den framtida privatiseringen av offentlig skattefinansierad verksamhet. Det är hög tid att utvärdera de nya privatiseringsmodellerna på flera plan, men låt oss börja med skolan.

Solveig Ingemarsson

Fritidspolitiker för Socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons