Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen rysk gas och inget ryskt kärnbränsle

Sverige bör förbli oberoende av rysk gas. Bygg därför ut kärnkraften, tycker företrädare för Folkpartiet.

Annons

Under de senaste 50 åren har en enda stormakt i Sveriges närområde varit källa till all säkerhetspolitisk oro: Ryssland. Efter några års töväder kring millennieskiftet har Ryssland åter börjat agera på ett otäckt auktoritärt sätt.

Flera grannländer får utså trakasserier från Ryssland. Ofta används energipolitik och energileveranser som påtryckningsmedel.

Ryssland står i dag för drygt 30 procent av energiförsörjningen i EU. Människor i Polen, Estland och Litauen har frusit ihjäl för att Putin bestämt sig för att strypa gaskranarna.

Beräkningar från EU-kommissionen visar att om ingenting görs nu så kommer EU att vara till 80 procent beroende av importerad olja och gas år 2035 om energistrukturen inte ändras.

Ryssland visar inrikespolitiskt förakt för mänskliga rättigheter och utrikespolitiskt förakt för de västliga demokratiernas värderingar och samhällsmodell. Rysslands agerande i Syrien och i Ukraina är en skam.

EU behöver öppna nya vägar för energipolitiken för att minska unionens beroende av rysk gas. Genom att bygga ihop de olika näten för energidistribution (el, gas, mm), effektivisera distributionen och produktion, så utnyttjas befintliga resurser så effektivt som möjligt.

I nästa steg måste EU bygga ihop de europeiska näten med länder som gränsar till unionen, så som Ukraina, för att skydda dem från påtryckningar från den ryska regimen.

Sverige är lyckligtvis ett av få europeiska länder som inte är beroende av rysk energi. Vår vattenkraft och kärnkraft garanterar härvidlag vårt säkerhetspolitiska oberoende.

Så måste det förbli. En ytterligare nedmontering av kärnkraften är otänkbar i ett läge där alternativet riskerar att bli rysk gas.

Istället för att nedmonteras borde den svenska kärnkraften få utvecklas. Befintliga reaktorer bör ersättas med nya, och mer effektiva, när de tjänat ut.

Att Sverige har en inhemsk och koldioxidneutral energiproduktion som täcker det egna behovet är bra. Produktion får inte på något sätt göras beroende av Ryssland eller ställas under ryskt inflytande.

Att låta Ryssland försörja de svenska kärnkraftverken med bränsle vore lika illa som att börja importera rysk gas. På inget sätt ska Sverige göras energiberoende av Ryssland så länge det inte är ett fullt ut demokratiskt land.

Tvärtom ska Sverige hjälpa sina europeiska vänner inom EU att slippa ifrån det ryska energi- beroendet för allas vår gemensamma säkerhet.

Ett auktoritärt Ryssland ska aldrig kunna använda energipolitik som ett vapen mot europeiska länders ekonomi, säkerhet och välstånd. Varje land måste ha tillgång till de energiresurser som det behöver.

Vi i Folkpartiet är emot ryskt energiberoende. Vi är för svensk kärnkraft. Vi är för ett starkt Sverige i ett starkt EU. Och vi är för ett medlemskap i NATO.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons