Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vill väl vara sjuk

Annons

På snart sagt varje ledarsida i lokala och rikstäckande tidningar kan man varje dag läsa om hur förödande det allt mer ökande antalet långtidssjukskrivna, för att inte tala om alla för tidigt pensionerade, är för Sveriges ekonomi. Naturligtvis är detta beklagligt, det tycker även jag, och pengarna skulle göra nytta på andra områden - också.

Jag har dock aldrig läst en enda artikel eller insändare skriven av någon från denna "tärande" skara, så nu vill jag ur den förtidspensionerades perspektiv tala om vad jag tycker.

Det är väl ingen som vill vara sjuk. Alla önskar sig naturligtvis hälsa, att kunna gå till ett arbete och få lön för mödan. Med andra ord att vara samhällsduglig.

Inte är det heller så, som många tycks tro, att "man sjukskriver sig för en lång period" utan det är flera läkare som efter noggranna undersökningar bedömer om man klarar av att fortsätta sitt arbete.

Försäkringskassans läkare är en av dessa bedömare som efter läsande av eventuella sjukhusjournaler och involverade familjeläkares, psykoterapeuters och kuratorers beskrivningar av personens hälsotillstånd drar sina egna slutsatser och tillstyrker eller avslår långtidssjukskrivning respektive förtidspensionering.

Själv har jag drabbats av svåra sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Så fort jag såg det möjligt återgick jag till mitt lärarjobb på deltid. Det var svårt, mycket svårt. När man på skolan såg att jag var i gång igen glömdes det snart bort att jag alls hade varit sjuk och snart var jag inne i gruppdiskussions- och konferenssvängen igen.

Efter ytterligare flera års deltidsarbete fick jag lov att inse att situationen var ohållbar. Min familj var orolig och min psykoterapeut sjukskrev mig tills jag så småningom pensionerades i förtid.

Det har varit plågsamt att inse att jag inte längre platsar i arbetslivet och som sagt: alla skriverier och allt tal om folk som "långtidsjukskriver sig" lägger sten på börda. Min långa period med skolarbete måste räcka och jag vill inte få dåligt samvete eller känna mig kränkt för min ohälsa.

ULLA BLOMQUIST

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons