Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid Lindgren: Kultur är förbyggande sjukvård

Annons

Det är med stort beklagande jag ser följderna av upplösningen av Stiftelsen Västmanlands läns museum 2003 och 2004.

Uppdelningen av Stiftelsen blev helt fel. Västerås stad fick byggnaderna på Vallby och Landstinget fick föremålen, som sedan fördes till Västmannaarvet i Hallstahammar.

Vi har hittills haft ett tomt länsmuseum på Slottet. Det ska bli spännande att se hur Tunafynden från Badelunda kommer att

presenteras i maj 2008.

De flesta föremålen, som fanns på museet tidigare, har hamnat på Västmannaarvet i Hallstahammar och är inte lättbesökt. Från Vallby friluftsmuseum har bland annat apoteksinredningen från apoteket Hjorten också flyttats bort till Västmannaarvet.

På Vallby har man för avsikt att förbättra stadskvarteren med en syrénberså och spegla livet i staden runt sekelskiftet 1900.

Varför inte flytta tillbaka apoteket till stadskvarteret? Just nu är det tomt i den del av Tenngjutargården, där apoteksmuseet var.

Apotekare Waldemar Hök skänkte inredningen från apoteket Hjorten 1959 till museet på Vallby. Den är tillverkad 1908 i masurbjörk och består av en receptur, där förr salva och pillermassa bereddes. De olika beståndsdelarna förvarades i de typiska ståndkärlen, som prydde väggarna bakom försäljningsdisken och recepturen. Det för besökarna mest iögonfallande var det vackra enkel - och dubbelgiftskåpet och det fina hjorthuvudet över kundsoffan.

Landstinget är huvudman för Länsmuseet, vars uppdrag är att "fördjupa kunskapen om mångfalden i det västmanländska kulturarvet, förmedla och väcka opinion, öka insikten om det förflutna och berika perspektiven på samtiden och framtiden.

Länsmuseets roll är att vara en resurs, knyta samman idéer och initiativ samt göra historien synlig i sin rätta miljö."

Min förhoppning är att landstinget som huvudman för Länsmuseet ska leva upp till sitt uppdrag.

Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth kommer till det Kulturting, som hålls på Stadshotellet den 5-6 mars 2008. Hoppas att hon kan hjälpa oss västeråsare så vi får ett länsmuseum i Västerås värt namnet och åter ett apoteksmuseum på Vallby för barn och unga och även äldre har rätt till kultur i olika former.

Kultur är förebyggande sjukvård.

Ingrid Lindgren

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons