Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Graflund: Jesus som hen är kristen utveckling

Annons

Ersätt hon och han med hen

Är det exkluderande att använda han om Jesus?Foto: Felipe Dana/AP

När framåtsträvande personer föreslår förändringar så väcker det automatiskt motstånd hos andra. Det är så vi fungerar och det har ett värde för oss som grupp. Så anses vi radikala eller konservativa.

Ordet hen föreslogs 1966, enligt Wikipedia, i en artikel i UNT. Det har stötts och blötts och allt fler använder det. Den här rörelsen finns också i andra länder och i en del länder finns det sedan länge ett könsneutralt ord som finskans hän. Det fungerar alldeles utmärkt.

Det som kan väcka onödigt ont blod är att Wikipedia skriver att ordet hen kan skrivas när "könstillhörighet är okänd, oväsentlig eller ska otydliggöras". Det vore mer riktigt att i dag skriva att ordet hen kan användas i alla sammanhang i stället för orden han eller hon.

Daniel Wojahn skriver i sin doktorsavhandling "Språk bär kunskap och kunskap är makt. Den med mest makt vill inte alltid dela med sig. Det kan resultera i att den som är underordnad eller osynliggjord till slut kräver en bit av kakan. " Den handlar om "50 års språklig negligering av kvinnor och hbtq-personer".

Det är HBTQI-rörelsen och feminismen som är starka motorer i den språkliga omdaningen.

Tack vare att staten är sekulär så har feminister och HBTQI-personer tålmodigt kunnat påvisa förtrycket och negligeringen och vi andra kan ju inte stå oberörda inför den nya kunskapen. Den kristna kyrkan har, reflekterat eller oreflekterat, språkligt deltagit i negligeringen.

Man har upptäckt det och är beredd att ändra sig. Det är stort, ja i mina ögon genuint kristet. Kristus såg sin samtid och reagerade mot makten och förde de förtrycktas talan. Hen drog också på sig ondska från det religiösa och politiska patriarkatet på sin tid. Susann Senter går, som jag ser det, i Jesus fotspår.

Vi vet i dag tack vare HBTQI-rörelsen mer om att det finns personer som föds som biologiska kvinnor och män och som invärtes känner sig som det motsatta könet. Det finns män och kvinnor som sexuellt dras till sitt eget kön eller som dras till båda.

Det finns de som känner sig asexuella och som inte känner sig som något kön. Med mera. Vi vet i dag, vi som har lyssnat till de här personerna, hur svårt många har haft och har det på grund av gamla fördomar. Allt mer kommer det fram ny kunskap tack vare att det är mer tillåtet att vara den man är och få vara öppen med det, att få vara med i den kristna gemenskapen. Som aposteln Paulus skrev: "Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna".

Att Jesus omskrivs som hen, så inkluderar det också att hen är man. Det inkluderar ju också att hen kan ha haft en annan könsidentitet eller sexuell läggning som person. Omnämner vi Jesus som en han så exkluderar vi den möjligheten och förminskar hens person till förmån för den patriarkala maktens syn.

Jag vill tacka #Metoo-rörelsen, Susann Senter för modet att utveckla och Olof Edsinger, och Erik Jersenius för att i motståndet påvisa hur mycket patriarkala dammråttor det finns att vädra ut. Alla kan ju utvecklas.

Ingvar Graflund

lekman

Skultuna

Läs mer:

Läs mer:

Ledare: Svenska kyrkan satte Västerås på kartan.

Jesus kallas "hen" av Svenska kyrkan i Västerås

Kultur: Jesus är förstås en han - en alldeles makalös man

Debatt: Olof Edsinger: Jesus som hen illustrerar ett större problem

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons