Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingvar Nordén (KD): Sms-larm räddar liv vid hjärtstopp

Alla elever som lämnar grundskolan ska ha fått utbildning i hjärt-lungräddning. Det innebär att för varje år som går så ökar antalet medborgare som har genomgått någon form av utbildning i hjärt-lungräddning och det är mycket positivt.

Annons

För den som drabbas av hjärtstopp ökar chansen för varje år att någon person i närheten ska kunna ingripa och ge rätt behandling.

I Västmanland pågår en diskussion kring räddningstjänstens möjligheter att få åka på hjärtstoppslarm. I några kommuner åker räddningstjänsten och där står kommunerna för kostnaderna för utryckningen och landstinget för utbildningen.

För flera år sedan motionerade jag i landstingsfullmäktige om att landstinget ska verka för att införa detta i alla kommuner men motionen avslogs.

En undersökning vid högskolan i Karlstad visade att samhällets vinst blir 36 gånger satsade medel. Även om det innebär kostnader för kommuner och landstinget initialt så är det en vinst inte bara för individen utan för hela samhället.

I Stockholm pågår en verksamhet med sms-livräddare. Verksamheten startade som ett projekt i maj 2010 och har i dag nära 6 000 personer som deltar. Den som är utbildad i hjärt-lungräddning kan anmäla sig och sitt mobilnummer via verksamhetens hemsida.

När 112 får ett larm om misstänkt hjärtstopp larmas personer som är med i sms-livräddare. Tekniken fungerar så att larmet bara går till dem som befinner sig inom ett område på cirka 500 meters radie från den drabbade. Larmet sker via ett sms i mobilen.

Överlevnadschansen vid hjärtstopp minskar med tio procent för varje minut som går om ingen hjärt-lungräddning sätts in.

Sms-livräddare kan göra en avgörande livsviktig insats på samma sätt som räddningstjänsten i väntan på att ambulansen kommer fram. Därför behövs båda systemen!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons