Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration för alla

Annons

Integration är ett av de senaste ledorden i dagens debatt, men vad är integration? Och för vem gäller den? Ett integrationsarbete måste utgå ifrån en ömsesidig respekt för varandras likheter och olikheter.

Vi har därför drivit frågan i Västerås stad att syftet med integrationsarbetet är:

l att öka den ömsesidiga respekten för varandras (allas) likheter och olikheter.

l att alla skall nå självförsörjning.

För att skapa respekt måste vi ha kunskap och förståelse. För att nå detta har vi ett antal konkreta förslag som bör finnas med i Västerås stads integrationsarbete.

Möten mellan olika grupper måste uppmuntras och stimuleras. Det är genom vardagsmöten grannar emellan, på arbetsplatser, genom frivilligorganisationer, med mera, som integration stimuleras.

Dialog måste uppmuntras, där funderingar och tankar hos nya svenskar tas tillvara. Här finns en stor kompetens.

Det är de som har bott en längre tid i Sverige som förstår den problematik som kan uppstå i kommunikationen mellan människor.

Tydlig information om vilka gemensamma regler vi har i Sverige. Det handlar om svensk grundlag och om vilka rättigheter och skyldigheter som finns. Konsekvenser måste också belysas.

Utbildningen i svenska 2 och SAS med mera måste utgå från deltagarnas förutsättningar. En hög utbildning i hemlandet innebär en helt annan undervisning än för dem som kanske inte har grundskoleutbildning.

Arbetet i skolan bör också ta sin utgångspunkt i samverkan mellan skola och familj. Det handlar om hur man förtydligar kontakten mellan hem och skola. Vi behöver ta tillvara positiva exempel som finns i Västerås och forskningsrapporter som tar sin utgångspunkt i samverkan mellan hem och skola.

Arbetar vi tillsammans blir Västerås och Sverige ett bättre land att leva i för alla. Det är inte genom politiska beslut vi kommer närmare varandra utan genom möten i vardagen.

Elisabeth Unell Jessica Polfjärd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons