Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intelligent omsorg i Västerås?

Annons

Efter ett antal turer i VLT ligger idag gruppbostad "Talltorp, Rimfrosten" i den vackra ekdungen nära Österleden. Där bor i dag sex unga människor, som alla har autism och utvecklingsstörning som diagnos. Det är en form av funktionsstörning, som ställer stora krav på dem som ska sköta omsorgen. De har hittills gjort ett utomordentligt gott arbete. Då och då frågar bekanta oss: "Hur går det nu för din son?" Glädjande nog kan jag säga att det gått över förväntan.

Efter åtta månaders inkörning, börjar vi se resultatet av personalens arbete. De har visat stort intresse för att lära känna de boendes speciella personligheter och lagt ner stort arbete på att vägleda dem varsamt i den nya bostaden. De har lyssnat på föräldrarnas synpunkter på behandling och kostråd och steg för steg går nu allt i goda banor.

Vi har märkt en ny glädje i vår sons boende och positivt intresse för kommunikation och arbete. Den dagliga sysselsättningen är oerhört viktig för en autistisk person, som har stora brister i verbal kommunikation. Landstinget har genomfört en kurs i emotionell och kommunikativ träning, under ledning av sjukgymnast, arbetsterapeut och logoped. Utomordentligt bra! Men för lite.

Det borde varit en självklar sak att kommunen frågat anhöriga och personal om vilka behov som var absoluta vid planeringen av en så speciell gruppbostad.

I Mora var arkitekt och föräldrar med från början, med jättebra resultat, efter en insats av "Uppdrag granskning".

1. Långpromenader i ur och skur, helst i skogsterräng, är ett nödvändigt inslag i den dagliga verksamheten. Då blir skor och kläder smutsiga! Men utrymme för elementär sko- och klädvård saknas vid inträdet i bostaden. Det måste göras vid diskbänken!

2. Köket är illa planerat. Ingen kvinna skulle godkänt bristerna på berednings- och arbetsutrymme vid diskbänken. Besticks- och redskapsutrymme har stora brister. Följaktligen kan inte köket användas mer än till kaffekokning eller uppvärmning av mat. Spisen är under all kritik.

3. I huvudbyggnaden står hela övervåningen oanvänd! Enligt muntliga svar ska det bero på "brandrisken". "Fan tro't sa Rellingen!" Nu har man för någon månad sedan anställt en föreståndare på halvtid, för att sköta administrationen. Tråkigt nog utan kompetens i "autism". Men hon lär sig undan för undan.

Tråkigt nog tar hon personalutrymmen i anspråk, vilket är synd. Det tomma utrymmet på övervåningen borde kunna användas för terapeutisk träning och för ett "bubbelbad". För labila och oroliga autister bör detta finnas i huset - och inte ligga flera kilometer bort!

Trots dessa brister gör personalen ett oerhört gott arbete, vilket borde premieras av kommunen, när man sätter deras "kvinnliga löner". Vilken politiker eller ingenjör skulle klara det jobbet? Detta får också bli ett inlägg i jämställdhetsdebatten. Lön efter kompetens! Kommunalrådet Ulla Persson borde väl rimligtvis ha förmåga att bedöma denna mycket aktuella fråga, speciallärare som hon är! Kanske skulle en sponsor till exempel Mc

Donalds (?), kunna hjälpa till med punkt tre? Alla bidrag emotses med tacksamhet!

Torsten Hober

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons