Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intet nytt från Svenskt näringsliv

Annons

I en debattartikel "Knappast ett Sverige för alla" den 23 september ondgör sig Helen Selemark vid Svenskt näringsliv över tillståndet i Sverige.

Intet nytt under stjärnorna, skulle jag vilja säga. Hur många lättnader för företagen vi än skulle leverera kommer Svenskt näringslivs företrädare aldrig att vara nöjda.

Svenskt näringsliv ser nämligen inte det starka sambandet mellan välfärd och företagande som vi socialdemokrater ser. Vi har helt enkelt helt olika värderingar.

Helen Selemark klagar på att effekten av regeringens budget blir att det kommer att anställas människor i den offentliga sektorn. Vad hon starkt ogillar är alltså att barnomsorgen, äldreomsorgen, skolan och sjukvården de närmaste åren kommer att få ett rejält resurstillskott. Ett tillskott som gör det möjligt att anställa eller dra tillbaka varsel.

Vi gör det alltså möjligt för Helene Selemarks medlemmar att vara både företagare och föräldrar. Genom att satsa på kommuner och landsting ökar möjligheterna att barnomsorgen, skolan och vården klarar att leva upp till de behov som många i samhället har för att kunna få livet att gå ihop. Vi ställer inte företagandets villkor i motsats till den offentliga sektorn. Vi tror att båda behövs för att Sverige ska växa och fler ska få jobb.

Hur ska människor kunna ta ett jobb eller starta företag om det inte finns barnomsorg av god kvalitet? Hur ska vi kunna fungera på en arbetsplats om det inte finns bra äldreomsorg till våra gamla föräldrar? Hur ska företag kunna växa och utvecklas om inte arbetskraften har fått en gedigen utbildning? Svenskt näringsliv kan väl inte bortse från dessa förutsättningar för företagande?

Sverige har tillsammans med de övriga nordiska länderna haft en mycket god tillväxt under de senaste tio åren. Företag kan inte av sig själva skapa tillväxt. Det är välfärdssamhället och den offentliga sektorn som skapar goda förutsättningar för företagande. Inte nedskärningar i de sociala skyddsnäten. Otrygga människor startar inga företag.

En politik som inte har annat att komma med än ensidiga skattesänkningar för de rikaste skapar inte något gott företagsklimat.

Välfärden står för oss socialdemokrater inte på något sätt i motsats till tillväxt och företagens stora betydelse. Kärnan i den socialdemokratiska tillväxtpolitiken är att det ska vara lätt att starta och driva företag.

Därför gör vi nu, som Helen Selemark mycket riktigt påpekar, ett antal lättnader för företagen. Förändringar som i många år stått främst på näringslivets lista. Men som sagt, hur många lättnader för företag vi än skulle komma med räknar vi inte med några applåder från Helen Selemark och hennes vapendragare.

PAAVO VALLIUS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons