Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO: Satsa på en vit jul i år

Julen är en fantastisk tid. De flesta barn ser fram emot den. Det är dock inte alla som kan göra det.

Annons

Vanligtvis är julen fylld av förväntan, vackra sånger, presenter och glädje. Det är en tid för festigheter, mat och dryck.

December är den månad då Systembolagets butiker säljer allra mest. Alkohol spelar en stor roll i den svenska kulturen. Det är många som inte kan tänka sig julen utan alkohol. Detta leder inte bara till fest. Det är också många som dricker alldeles för mycket under jul och nyårshelgerna, med ökade risker för olyckor och ohälsa som följd.

Om föräldrar dricker alkohol så påverkar det även barnen. Det märks naturligtvis tydligast i de familjer där det finns ett missbruk. Man beräknar att det finns runt 200000 barn som växer upp under sådana förhållanden. Dessa barn får ständigt konkurrera med alkoholen om föräldrarnas uppmärksamhet.

Vad få tänker på är att även de barn som växer upp i familjer med mer "normala" alkoholvanor påverkas av föräldrarnas drickande. För dig som är förälder är det viktigt att tänka på hur barn upplever också enstaka händelser där föräldrarna är påverkade av alkohol. Barn är känsliga för förändrade stämningslägen och de märker snabbt när mamma eller pappa är lite annorlunda. Om föräldern blir fumlig, mindre lyhörd, fnittrig eller högröstad så påverkar det barnen. Ett annat tonläge, överdriven vänlighet och sentimentalitet är också jobbigt för barnen.

För dig som är förälder finns det också andra skäl att fundera över hur din egen alkoholkonsumtion påverkar dina barn. Hur du dricker påverkar det sätt som dina barn dricker. Den egna alkoholkonsumtionen "smittar", vilket gör att de barn som sett sina föräldrar berusade också dricker mer.

Skola, fritids och föreningsaktiviteter är ett andningshål för alla de barn som har en förälder som dricker för mycket. Här kan de få vara barn och behöver inte ta ansvar för en berusad förälder. Under jullovet finns inte andningshålet där. Då är barnet utelämnat till familjen och det som händer inom hemmets väggar. Det måste finnas fler aktiviteter under jullovet för alla barn som inte far så väl i sin hemmamiljö.

Det finns alltså många skäl för dig som alltid förknippar julen med alkohol att ge dig själv och dina barn en jul fri från alkohol. Du kanske inte kan åstadkomma snö till jul, men du kan ändå se till att det blir en vit och glädjefylld jul genom att försöka avstå från alkohol under julhelgen. Satsa på en vit jul - i alla bemärkelser i år!

Carina Eriksson

ordförande IOGT-NTO:s Juniorförbund

Bo Axelsson

distriktsordförande

IOGT-NTO:s Juniorförbund Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons