Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO, UNF, Svenska Unicef, Bris med flera: Sommarlov åt alla

Annons

De flesta av oss ser fram emot en sommar med sol, grönska och en del ledig tid. Det finns dock barn och ungdomar som inte får den sommar och det sommarlov de önskar sig.

Främst tänker vi då på de barn som växer upp med föräldrar som dricker alltför mycket alkohol. Barn som med bävan ser fram emot sommarlov och semester. När vi andra får hämta krafter och ta igen oss så får de en extra jobbig tid.

Alkoholkonsumtionen har stigit kraftigt sedan mitten på 1990-talet. Ju fler vuxna som dricker, desto fler barn drabbas av en hög alkoholkonsumtion. Det finns en uppskattning som säger att runt 200 000 barn har missbrukande föräldrar. De allra flesta av dessa barn är helt okända för oss andra.

Att mamma eller pappa dricker för mycket är för många barn den stora hemligheten. Barn till missbrukande föräldrar har ofta känslor av skuld och skam. Men det är aldrig barnens fel att de vuxna dricker.

Ett barn som har en mamma eller pappa som dricker för mycket blir ofta som en förälder till sina föräldrar. De får ofta ta alldeles för stort ansvar där hemma. De kan dessutom aldrig helt slappna av för de vet sällan hur dag och natt ska bli när mamma eller pappa är berusad. Under sommarlovet är barnen ofta helt utelämnade då skolan har stängt, och fritids och fritidsgårdar kanske också har sommarstängt.

Under skolåret är ofta skola, fritids, fritidsgård och föreningsverksamhet det andningshål som dessa barn behöver. Att få komma ifrån ett tag och bara vara barn tillsammans med andra och inte ha ansvaret för en vuxen som beter sig odrägligt och mår dåligt.

Barnens rätt i samhället (Bris) noterar ett ökat antal samtal på sommarlovet. Det är ett tecken på att barn far mer illa under loven och behöver någon att prata med. Det vanliga sociala skyddsnätet som finns runt barnen under skolterminerna finns inte under loven. De blir hänvisade till hemmet och det som utspelar sig där. Har man då en mamma eller pappa som mår psykiskt dåligt eller missbrukar så blir tiden hemma ännu mer påfrestande under lov än under terminerna.

Vi vuxna som har barn runt omkring oss måste finnas som ett stöd för barn som far illa. Det kan handla om att ge sig tid att stanna till och lyssna på barnet. Att bli sedd och lyssnad på är så oerhört viktigt.

Är du engagerad i någon förening kanske ni kan göra ett roligt sommarläger eller någon annan aktivitet? Tänk på att den verksamheten är extra värdefull för barn som har missbrukande föräldrar hemma.

Det finns goda exempel på de som inte stänger ner sin verksamhet under sommaren. Ett sådant är Fryshuset som i stället satsar extra (tack vare insamlade medel), vilket gör att de under sommaren kan bjuda på lunch till besökare.

Ett annat exempel är IOGT-NTO-rörelsens hemsida - Sommarlov åt alla - där alla som ordnar aktiviteter för barn och ungdomar kan skriva in det. Detta för att visa på vilka läger och andra aktiviteter som finns för de som behöver sådant under sommaren.

Vi uppmanar kommunerna att informera barn och unga om de möjligheter som finns att få ett bra sommarlov.

se till att det finns någon familjecentral i kommunen som fungerar under sommaren

berätta om sommarlägren

tala om vilka stödpersoner som kan finnas tillgängliga

sprid information om vilka föreningar och andra som kan erbjuda goda alternativ

Vi måste se till att prioritera verksamhet för barn och ungdomar - erbjud bra aktiviteter under sommaren!

Carina Eriksson

förbundsordförandeIOGT-NTO:s Juniorförbund

Anna Carlstedt

vice ordförande

IOGT-NTO

Gudrun Schyman

debattör och skribent

Birgitta Dahl

ordförande för Svenska Unicef

Ingela Thalén

ordförandeBarnens rätt i samhället (Bris)Ethel G Ericsson

författare

Robert Damberg

förbundsordförandeUngdomens nykterhetsförbund (UNF)

Anders Carlberg

vd för Fryshuset i Stockholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons