Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT: Stoppa missbruket är viktigare än dela ut sprutor

Annons

Det pågår just nu en kampanj för fria sprutor till narkotikamissbrukare. Kampanjen har också spillt över i VLT.

Avsikten kan verka vällovlig, nämligen att minska risken för att injektionsmissbrukare skall drabbas av infektioner som hiv, vilken framkallar aids. Sprututdelningsprojekt leder dock till minst tre problem.

Psykologiskt innebär sprututdelningen att missbrukarna invaggas i tron att deras drogintag är "säkert", eftersom det sker med sjukvårdens och samhällets stöd. Deras motivation att sluta minskar.

Praktiskt innebär sprut-utdelningen att missbrukarna får fortsätta att injicera och efter hand även byta sprutor med varandra. Ty även om de får aldrig så starka förmaningar och avger aldrig så högtidliga löften, kommer de förr eller senare att blanda samman egna och andras verktyg, droglösningar och så vidare.

Dessutom tillåts missbrukarna fortsätta med sina regelbundna drogintag och därmed riskera alla de andra skador och sjuk-domar som detta medföra (dödsfall, olyckor, brott, psykiska störningar med mera.)

Narkotikapolitiskt innebär sprututdelningen att missbrukarna fortsatt har möjligheter att sprida sitt missbruk till andra, går ner sig i allmän misär. Alla de missbrukare som kan vara kvalificerade för sprut-utdelning uppfyller kraven för omhändertagande enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).

Om inte kommunerna det senaste årtiondet hade varit så extremt snåla med vårdbudgetarna hade fler LVM-omhändertaganden kunnat återföra fler missbrukare till ett drogfritt liv - utan sprutor.

På de områden där Sverige blivit världsledande i skade- och sjukdomsförebyggande arbete, bland annat trafik och arbets-miljö, har vi lärt oss att man skall bryta ett riskabelt beteende så tidigt som möjligt. Det bör vi göra även inom narkotikaområdet. Om vi stoppar det direkta missbruket upphör även risken för smittspridning.

I årtionden har vi gått runt kärnfrågan om hur vi skall stoppa det direkta missbruket av narkotika. Nu är det dags att ställa alla sprutprojekt åt sidan och stoppa missbruket - både för samhällets skull och missbrukarnas.

Per Erik Lundberg

Thure Jadestig

IOGT Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons