Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isabella Piva Hultström (M): Dags för den politiska majoriteten (S) att värdesätta vår hemtjänst

Hallstahammar ska låta hemtjänsten städa ute

Annons

Många inom hemtjänsten önskar sluta

Den tjugonde januari 2017 nådde Sveriges befolkning 10 miljoner enligt SCB. Den demografiska utvecklingen går raskt framåt i vårt land och vi blir allt äldre. Runt 20 procent av landets invånare är över 65 år.

Många äldre vill bo hemma så länge det är möjligt och tack vare den goda vård- och omsorg som kan erbjudas i hemmet så är detta också möjligt för de som vill. Vården i hemmet blir i och med den medicintekniska utvecklingen allt mer avancerad och kräver således stor kunskap av personalen.

Trots att färdigheterna och kunskapen är så hög hos vår vård- och omsorgspersonal inom äldreomsorgen så är detta en sektor som många önskar lämna. Dålig löneutveckling, tuff arbetsmiljö som dagligen innebär många tunga lyft och ett sinne som snabbt skall kunna ställa om från en vanlig samtalstund till att möta en äldre människa i livets slut sätter stor press på individen.

Stockholms universitet presenter nu en undersökning som visar att hälften av alla inom äldreomsorgen önskar att sluta. Det är katastrof.

Nu om någonsin behöver vi ha personal som stannar länge inom äldreomsorgen, som kan se och känna våra äldres behov - för den äldres skull. Många kommuner har dock svårt att se och ta tillvara på den fantastiska kompetens som medarbetarna inom just hemtjänsten besitter.

Ett exempel är Hallstahammar. I Hallstahammar har nu majoriteten bestämt att hemtjänsten skall börja städa ute hos kunden. Något de inte gjort på många år.

Detta för att möjliggöra att ta bort de delade turerna som de lovat inför det förra valet. De missade dock att berätta i sitt vallöfte att det inte var möjligt om inte något annat behövde förändras, som att ta tillbaka städ.

Det är flera saker som är riktigt dåligt med det beslutet. Inte bara riskerar vi ökad ohälsa hos vår personal, utan detta kommer också innebära en ökad kostnad, vilket direkt kommer att påverka alla våra sköra grupper i kommunen.

Ökad kostnad blir mindre pengar kvar i kassan till, till exempel mer personal inom äldreomsorg, eller fler platser inom särskilt boende. Personalen inom hemtjänsten skall göra det de är bäst på - att vårda.

Städning är idag ett högst kvalificerad yrke som kräver god kunskap om bland annat smittspridning. Därför skall städ utföras av kvalificerad personal för detta område.Den politiska majoriteten i Hallstahammar behöver tänka om, och det fort. Att skydda våra äldre och få vår personal att känna sig värdefulla torde väga tyngre än ett infriat vallöfte!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons