Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isabelle Sannestedt (S): 2 000 unga får inget lönekuvert

I Västmanland är över 2 600 ungdomar utan jobb och Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i hela EU. De här siffrorna upprör inte bara mig.

Annons

Sune Eriksson skriver att regeringen bara har haft två år på sig att komma tillrätta med problemet och därmed inte hunnit så långt. 

Det är förvånande att Eriksson verkar ha missat hur mycket en regering faktiskt kan åstadkomma under två år. Ett exempel: Den borgerliga regeringen har under sina två år vid makten i stället för att utveckla och stärka utbildningen i Sverige, mycket kraftigt reducerat antalet platser till Komvux och högskolan och dessutom minskat antalet vägar att ta till för att få högskolebehörighet. Har Eriksson funderat på vad denna högerpolitik innebär för ungdomsarbetslösheten i Sverige? 

Jag är övertygad om att bättre utbildning till fler är ett mer framgångsrikt recept för att möta arbetsmarknadens efterfrågan på arbetskraft än att dra ner på platserna. 

Här i Västerås är mina (S)-kollegor i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden bekymrade över att förslag till åtgärder som de lägger i nämnden allt som oftast inte blir hörsammade av den borgerliga majoriteten. Det gör mig besviken då vi tillsammans borde göra vad som står i vår makt för att komma till rätta med detta allvarliga problem med att så många unga hamnar utanför arbetsmarknaden. 

Vi socialdemokrater menar att unga har rätt till meningsfull sysselsättning i form av jobb, utbildning och praktik, vilket i sin tur stärker deras möjlighet till egen försörjning. 

När vi nu går till EU-parlamentsval nästa söndag lovar de socialdemokratiska kandidaterna att jobba för att halvera arbetslösheten bland unga inom EU som inte studerar senast till 2015. Flera av de borgerliga kandidaterna håller inte med utan menar att arbetsmarknadspolitiken är nationell och inget som EU bör lägga sig i samtidigt som de skyller det undermåliga svenska resultatet på den globala finanskrisen. Det går inte ihop! 

Att regeringen inte gör mer åt ungdomsarbetslösheten är bedrövligt. 

Isabelle Sannestedt

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons