Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israelsson vilseleder de äldre

Annons

Riksdagsledamoten Margareta Israelsson (s) framställer i VLT den 3 februari det som om hennes parti satsar på äldreomsorgen. Istället för att ta ansvar för tidigare löften som socialdemokraterna har svikit presenterar man nya miljardlöften.

"Vi vill utveckla boendet", skriver Israelsson, utan att nämna bristerna som har tillkommit under hennes partis mandatperiod. I valrörelsen 2002 lovade socialdemokraterna att bygga 10000 nya platser i äldreboenden i Sverige. Resultatet sedan dess är att antalet platser minskat med 10700. Människor i behov av plats på ålderdomshem nekas sådan och blir mer eller mindre fångar i sina egna hem. Här i Västmanlands län har det blivit mer än 200 platser färre i äldreboenden mellan 2002 och 2004.

Den stora minskningen av antalet platser i äldreboenden har gjort att tusentals äldre i vårt land inte får en plats trots stora behov. Att bo kvar hemma låter kanske som en bra lösning, men är absolut inte det för dem som inte klarar sig själva - de blir fångar i sina egna hem. I Västmanlands län drabbades 161 personer av detta år 2004.

Folkpartiet har föreslagit att äldre som får vänta orimligt länge på äldreboende ska få förfoga över de pengar som en plats hade kostat. Pengarna ska kunna användas till hushållsnära tjänster, avlastning och stöd för anhöriga, anpassningar i bostaden eller annat som kan fungera som en kompensation för det uteblivna boendet. Detta blir både ett kännbart straff för kommunen och en möjlighet för den äldre att förbättra sin situation under väntetiden.

Margareta Israelsson skriver vagt om att "de samlade resurserna till de äldre ska öka med tio miljarder under de kommande tio åren". Detta har av medierna tolkats som en miljard om året, men äldreomsorgsminister Ylva Johansson har insett att pengarna inte räcker långt: det blir 57 kronor i månaden per pensionär. Därför tänjer vårdministern på formuleringarna så att det låter som att omsorgen ska kosta 10 miljarder mer om 10 år - en rejäl satsning. Men när folkpartiet krävde besked om finansieringen fick hon erkänna att pengarna saknas. Redan hårt prövade kommuner och landsting ska finansiera ministerns löften, utan att vara tillfrågade.

Just nu sjösätter socialdemokraterna en seniorturné med ett skräckbudskap: Att den borgerliga Alliansen vill rasera äldreomsorgen genom skattesänkningar på 250 miljarder. Sanningen är att Allians för Sverige är överens om ett paket med både skattesänkningar och skattehöjningar. Fokus ligger på att ta in skatter på ett sätt som uppmuntrar till företagande och arbete. Den sammanlagda effekten är 32 miljarder mindre i skatt samtidigt som statsfinanserna stärks. Skatterna måste ner, så att människor kan försörja sig på en vanlig lön utan bidrag.

Om de många förslag alliansen har enats om får de effekter på sysselsättningen som vi tror och hoppas på, väntar fler skattesänkningar längre fram. Men inte en krona av det kommer från besparingar i äldreomsorgen.

Kerstin Heinemann

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons