Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

J Johansson (c): I ett modernt samhälle göms eller glöms ingen

Annons

Alla ska ha del av samhällets välstånd. Detta är en självklarhet. Lika självklart är det att alla, efter förmåga, ska bidra till samhällsbyggnaden.

Tyvärr är inte det lika självklart för alla att det samtidigt som det är en rättvisefråga också är en fråga om solidaritet. Vissa parters ensidiga utnyttjande av andra saknar både etik och solidariskt tänkande. Exempel på det senare är fackförbundet Byggnads agerande.

Byggnads, och främst dess ordförande Hans Tillys, framtoning under det senaste året bör starkt ifrågasättas av såväl medlemmar, LO-ledningen, som samhället i övrigt. Skapandet av en fackförening som med sin uppbyggnad egentligen inte behöver medlemmar är i sig förvånande. Att fackets "beskattning" via granskningsavgifterna av enskilda byggnadsarbetare som vägrat bli medlemmar i Byggnads, kunde tillåtas under så många år är en fråga för den dåvarande socialdemokratiska regeringena att svara på. Nu har EG-domstolen äntligen satt stopp för det övergreppet.

Att samma fackförening sedan aktivt motverkar intentionerna med EU:s frihetsbegrepp är dessutom häpnadsväckande. Att som Tilly jämföra arbetare från nya

EU-länder som kommer hit för att jobba, tjäna pengar och bygga en framtid för sig och sin familj, samtidigt som de faktiskt är med och bidrar till den svenska ekonomiska tillväxten, med trafficking är ett lågvattenmärke. Den avskyvärda människohandel som bedrivs under namnet trafficking rör sig i många fall om sexuella övergrepp - en form av handel som måste bekämpas med alla tänkbara medel. Användandet av ordet "jobbtrafficking" visar upp en människosyn som jag inte trodde var värdig ett fackförbund.

Utländska arbetare i Sverige lyder under våra lagar som bland annat reglerar arbetstid och arbetsmiljö. Att från Byggnads använda ord som solidaritet är i sammanhanget

magstarkt, i synnerhet som man samtidigt vill begränsa rörligheten och öppenheten inom EU. Detta parallellt med att de nya EU-länderna firar öppenheten och dess möjligheter som naturligt följer av att kunna konkurrera på en fri marknad. Detta väljer Byggnads att smaklöst jämföra med trafficking!

Byggnads har en koppling till socialdemokraterna, vilka tydligt uppvisat en glidning i sin syn på invandring och arbetare från

andra länder. Frågan är om samma glidning finns inom Byggnads?

Få har glömt Göran Perssons uttalanden om "social turism". Få har glömt Göran Johanssons uttalanden om avvisandet av flyktingar från landet, helt i strid med gällande internationell rätt. Det här är sammantaget en oroande utveckling och frågan får ett än tydligare berättigande då man läser bloggen från sverigedemokraternas ledare, Jimmie Åkesson, där han framhåller att "riksdagspartier som sänder ut signaler om att ta över delar av vår politik är inget som oroar mig". Det vore klädsamt att få ett klargörande på den här punkten från såväl socialdemokraterna som Byggnads.

Sverige blev medlem av EU för att i framtiden klara solidariteten människor emellan. För att klara det krävs en ekonomisk tillväxt, vilken skapas inom den gemensamma

marknad som EU utgör. En grundläggande del i den marknaden är den fria rörligheten som nu fack, politiker och många andra i den allmänna debatten förfasar sig över. När de gör det har de inte insett vikten av att i en global värld ge förutsättningar för en välfärd även i framtiden.

I ett modernt samhälle måste det vara viktigt att kunna ta hand om människor som hamnat i utanförskap av olika anledningar. Målsättningen måste vara att alla ska känna delaktighet och ansvar för vår gemensamma välfärd. Det synsättet stärker alla människor. Det är ett medmänskligt samhälle där inga göms eller glöms bort i några bidragssystem.

För att lyckas krävs en attitydförändring i samhället hos såväl enskilda människor som organisationer.

Jörgen Johansson

riksdagsledamot

Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons