Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

J Martinsson: Det finns en speciell bolagsform för privatiseringar

Annons

Apropå den aktuella debatten om privatiseringar av skola och omsorg och de många exemplen på dåligt genomförda privatiseringar, undrar jag: Vad hände med den nya bolagsformen enligt Aktiebolagslagens kapitel 32, som riksdagen stiftade att gälla från och med den 1 januari 2006?

Bolagsformen Aktie-bolag med särskild vinst-utdelningsbegränsning är tänkt för verksamheter som tidigare drivits i offentlig regi. Reglerna syftar till att säkerställa att företagets vinst huvudsakligen stannar kvar i företaget. Värde-överföringar från företaget begränsas utifrån en relation till statslåneräntan. Revisorerna ska särskilt granska värdeöverföringen. Överlåtelser vid fusion eller delning får bara ske till ett företag av samma slag. Företagsnamnet ska följas av beteckningen (svb).

Det finns alltså en speciell bolagsform för privatiseringar inom skola, vård och omsorg. Om beställarna (kommuner och landsting) föreskrivit denna bolagsform, skulle vi rimligen ha sluppit de flesta excesserna. (Däremot måste riskkapitalbolagens räntesnurror hanteras på annat sätt, men å andra sidan skulle nog inte riskkapitalbolag investera i denna bolagsform).

Därutöver är det självklart att upphandlingarna måste göras mer professionelt och kvalitetsuppföljningen skärpas. Beställarna bör ha rätt att göra revision av verksamheten.

Så, ett litet tips till hugade undersökande journalister: En kartläggning av hur mycket denna bolagsform kommit till användning, varför den använts eller inte, kopplingen till de uppmärksammade affärerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons