Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jackie Jakubowski: Religion och politik hör inte ihop

Annons

Det är en nära nog en allmän uppfattning i den del av världen vi lever i att utvecklingen rör sig i riktning mot en alltmer sekulariserad framtid. Religiös tro uppfattas ofta som en biprodukt av okunskap. Men i själva verket har religionens roll stärkts, trots att vetenskapen i vår tid uppnått en aldrig tidigare skådad nivå.

En allt mer aggressiv religiös militans är på frammarsch, medan politiskt engagemang är på tillbakagång. Vi bevittnar samtidigt en utveckling där i grunden politiska ideologier uppträder i kvasireligiös förpackning.

Detta är ingen ny företeelse. Såväl fascism som kommunism kan uppfattas ur detta perspektiv. Så är också fallet med vår tids mest akuta politiska totalitarism - islamismen. Tydligast är detta fenomen synligt i den messianism som kännetecknar dessa totalitära rörelser och ideologier. Alla utlovar de en framtid

i ett paradis - antingen i denna världen eller den kommande - fritt från samhällskonflikter och det pluralistiska samhällets "kaos": utan de liberala krafter som ifrågasätter de felfria beslut som Gud själv har dikterat eller den gudalike Ledaren fattar. De erbjuder ett hägrande rike med egna helgon, pilgrimsmål, utvaldhet och löfte om förlossning.

Det går att hävda att denna typ av totalitarism - som innebär helgande av politiken - har fyllt det tomrum som sekulariseringen har skapat.

På senare år har det skrivits en hel del om politik som religion, men också om religion som politik. Några har förklarat det nya intresset för ämnet med att religionen - inte i dess perverterade politiska skepnad, utan som ett andligt rum och en etisk vägvisare - efter både nazismens och kommunismens fall fortsatt att spela en viktig och positiv roll i den europeiska samhällsutvecklingen och politiken. Den påstådda

sekulariseringen till trots.

Andra har påmint om att många av de politiska, totalitära ideologier som utvecklats i Europa sedan 1800-talet hämtat inspiration från den kristendom de sökt både imitera och ersätta. Liksom att dagens militanta islamism, en politisk rörelse som den är, har en teologisk grund i Profetens lära.

Det är också ett faktum som få kan förneka att de värsta uttrycken för den totalitära människosynen alltid har kunnat samexistera med både utövarna av och de högsta företrädarna för de olika religionerna. Europas historia bär vittnesmål om detta - från slavhandeln och inkvisitionen, till pogromerna och Förintelsen.

Vad man än har för uppfattning om religionens betydelse och inverkan är det en rimlig slutsats att religion och politik inte hör ihop och bör utövas långt ifrån varandra. Det mår både samhället och dess medborgare bäst av.

Jackie Jakubowski

redaktör för Judisk Krönika

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons