Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaktförbud för varg kan öka tjuvjakten

Annons
Fredad? Förbud mot licensjakt riskerar enligt Jägareförbundet att undergräva respekten för lagen.Foto: Scanpix/TT

För att genomföra en grundlagsändring i Sverige krävs det två riksdagsbeslut med val däremellan. Vad är då en rimlig byråkratisk och juridisk gång för att få till en rovdjursförvaltning med vargjakt? Sveriges riksdag har 2009 och 2013 fattat två beslut om vargjakt med ett val däremellan, men trots det så saknas en fungerande vargpolitik.

För alla de människor som under många år har väntat på en lösning på vargproblematiken är stoppet av vargjakten en stor besvikelse. För ovissheten och väntan leder till många olika känslor. Många berättar om vanmakt, utanförskap, politikerförakt, sorg och olustkänslor.

Från samhällets sida är oerhört viktigt att fånga upp dessa människor och ge dem framtidshopp. Något att tro på.

I Finland tröttande landsbygdsbefolkningen på att vänta. De tog lagen i egna händer.

Vargstammen har där reducerats till en spillra av vad den var. Eftersom Svenska Jägareförbundet är emot all form av illegal jakt har vi arbetat hårt för att hitta en lösning som ger människan möjligheter. En sådan lösning innefattar naturligtvis jakt.

Förklaringen är enkel. Jakt och skyddsjakt är verktyg som ger de drabbade en möjlighet att påverka sin vardag. Precis sådana verktyg är centrala för att få förtroende för varg-förvaltningen. Och med en sådan verktygslåda hamnar vi inte i samma situation som Finland.

Därför känns det tröstlöst och beklämmande när bevarandeorganisationerna gör allt utom att skapa acceptans för vargarna eller ingjuta hopp hos dem som drabbas, främst genom att motverka alla försöka till att få igång en förvaltning.

En märklig ingrediens är att många bevarande-organisationer i ett internationellt perspektiv arbetar tillsammans med myndigheter, lokal- befolkning och jägare. Detta gör dem eftersom det är så man kan få acceptans för det djuret man vill skydda.

Lösningar som de drabbade kan acceptera är en förutsättning för att lyckas. Tyvärr gäller det inte i Sverige.

Svenska Jägare- förbundet vill ha en faktastyrd rovdjursförvaltning som är enkel, långsiktig och förutsägbar. Medborgarna ska kunna få stöd av lagstiftningen när vargproblem dyker upp. De som drabbas måste därför stå i centrum för rovdjurspolitiken.

Därtill ska inte vargstammen vara större än att det finns utrymme till meningsfull jakt. Det är en självklarhet för oss. Efter två riksdagsbeslut borde vi redan varit där.

Det finns bara ett ord som enkelt beskriver situationen: katastrof, för såväl rovdjur, människa som samhälle.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons