Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställda löner bara läpparnas bekännelse

Annons

Kompetens, utbildning, erfarenhet och ansvar är alla godkända kriterier för hur stor din lön ska vara. Om du är man eller kvinna ska inte spela någon roll.

Och kön är givetvis olagligt att ha som grund när lönen ska sättas.

Företagsledare, politiker och statsråd säger alla att vi måste komma till rätta med orättvisa löner mellan män och kvinnor. Men när det är dags att gå från snack till verkstad verkar de ha glömt det viktigaste verktyget: med en årlig kartläggning av lönerna skulle vi ha möjlighet att se och åtgärda osakliga löneskillnader.

År 2008 ändrades Diskrimineringslagen så att lönekartläggningar inte längre behöver göras varje år. Orsaken var att många arbetsgivare tyckte att arbetet var för krångligt och tog för mycket tid.

Nu behöver lönekartläggningen bara göras vart tredje år på företag med fler än 25 anställda.

Nu ser vi konsekvenserna av lagändringen. År 2008 hade mer än hälften av arbetsplatserna i Unionens undersökning gjort lönekartläggningar.

Unionens nya undersökning visar att lönekartläggning bara genomförts på lite mer än vart tredje företag. På företag med upp till 100 anställda svarar nästan hälften av de tillfrågade klubbordförandena att det inte gjorts någon kartläggning de senaste tre åren.

På de företag där man genomfört lönekartläggningar svarar en av fyra att de upptäckte osakliga löneskillnader. Ur ett jämställdhetsperspektiv är det oroande att så få arbets-givare följer lagen trots att riksdagen mött deras krav på förenklingar.

För det är inte acceptabelt att den oförklarade löneskillnaden mellan män och kvinnor bland privata tjänstemänn är 9,6 procent.

Sommaren 2013 begärde riksdagen att regeringen ska återställa reglerna så att alla företag med fler än tio anställda ska genomföra lönekartläggningar varje år. Utredningen har dragit ut på tiden och ännu har vi inte sett något lagförslag.

Därför behövs:

• Årliga lönekartläggningar på företagen bidrar till att hitta och åtgärda osakliga löneskillnader.

• Det behövs bättre sanktionsmöjligheter mot arbetsgivare som inte följer lagens krav på aktiva åtgärder.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons