Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Samuelsson: Österbergs uttalande skapar förvirring

Annons

I en intervju i VLT den 27 januari säger Sven-Erik Österberg (S) att ”Kärnkraften skall avvecklas, men inte förrän det finns alternativa förnybara energikällor.” Vad betyder det egentligen?

I klartext betyder det att kärnkraften aldrig kan avvecklas, eftersom det inte finns tillgång till alternativa förnybara energikällor som kan ersätta kärnkraften.

Kärnkraften står för mera än 40 procent av svensk elproduktion, de alternativa för cirka 5 procent. Hur ersätter man 40 procent med 5 procent (eller 0 procent när det inte blåser en kall vinterdag?). Här kommer jag osökt att tänka på H C  Andersens saga Kejsarens nya kläder. Österbergs uttalande om avveckling skapar förvirring och sänder fel signaler till både studenter och kraftbolag. Vem vill satsa på utbildning och produktion till något som skall avvecklas?

Uttalandet påminner mer om religiös dogmatism (dogm: tros-sats som ej får ifrågasättas) än om verklighetsbaserat sunt förnuft. Det brister i naturvetenskaplig skolning hos våra riksdagsledamöter. Utbildning vore på sin plats.

Inom naturvetenskaperna har den vetenskapliga metoden visat sig framgångsrik (pragmatisk). Den innebär i korthet att man ständigt prövar sina teorier mot verkligheten. Stämmer inte teorierna, ändrar man sig tills de överensstämmer med verkligheten. Detta framhöll redan Konfucius. Men en dogm får per definition inte ändras.

Österbergs uttalande påminner om kaptenens order till beväringarna: ”Om verkligheten inte stämmer med kartan, är det kartan som gäller”. Det är mig en gåta hur man kan vara så fastlåst.

Jan SamuelssonVästerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons