Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Nilsson (S): Debatt en om vinster i välfärden kan bli hinder för idéburen sektor

Social ekonomi viktig för mångfald och kvalitet

Annons

Kan Ilmar Reepalus utredning om vinster i välfärden tysta förslagen om vad den sociala ekonomin kan tillföra?

Ilmar Reepalus omdiskuterade välfärdsutredning innehåller flera analyser om hur välfärdens kvalitet kan förbättras, men den efterföljande debatten har främst handlat om vinster. Detta tystar förslagen om vad den sociala ekonomin kan tillföra välfärdsområdet.

Den sociala ekonomin är kooperativa företag, ideella föreningar och andra organisationer med allmännytta eller medlemsnytta som drivkraft. Vinsten återinvesteras till större delen i företaget och verksamheten bygger på idéer om demokrati, medbestämmande eller social rättvisa, inte vinstmaximering.

För att öka kvaliteten i välfärden krävs att sociala, idéburna verksamheter får större möjlighet till att delta i offentlig upphandling. Upphandlingsrätten, kommunalrätten och EU:s statsstödsregler bör anpassas för att stärka möjligheterna för den sociala ekonomin att delta genom reserverade kontrakt och sociala kriterier.

EU-länderna tog i december 2015 ställning för den sociala ekonomins nyckelroll i Europas utveckling. Nu är det dags för Sverige att införliva dessa slutsatser och skapa strategier för att synliggöra, erkänna, utbilda och främja social innovation.

Detta bör göras i dialog mellan politiska beslutsfattare på alla nivåer och det civila samhället. På EU-nivå driver vi socialdemokrater att EU-kommissionen tar fram en handlingsplan för social ekonomi.

I de upphandlingsdirektiv som EU-länderna och parlamentet enats om, fick vi svenska socialdemokrater igenom att en hållbar social, miljömässig och arbetsrättslig utveckling skulle gynnas vid upphandlingar av välfärdstjänster.

I riksdagen valde dock högern och SD att sätta stopp för dessa principer. De tog i stället ställning för vinstmaximerande riskkapitalbolag, trots att inget annat land i världen tillåter en lika ohållbar marknadsliberalisering av välfärden som Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons