Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jesper Songer (KD): Återinför gåvoskatteavdraget

Annons

Tänk på de behövande under julen,

Välgörenhetsjulklapp i form av gåvokort.Foto: Christine Olsson/TT

För alla människor som befinner sig på flykt är det här en svår tid. Viljan att hjälpa behövande är starkare än någonsin. Trots detta håller regeringen fast vid att fortsatt inte tillåta gåvoskatteavdrag.

Nu när julen närmar sig ökar människors givmildhet. Svenska Unicef får under juletid in dubbelt så mycket pengar i form av gåvor och bidrag som under en normal månad. Även Frälsningsarmén får in en stor del av årets totala insamlingar under julen. De samlar in runt en tredjedel av årets insamling under denna period.

Det som kan tyckas märkligt är att företagare kan ge gåvor till sina kunder, helt avdragsgillt. Men vill de ge samma summa till en ideell organisation eller motsvarande, så får man inte dra av en krona, och nu gäller även samma regler för gåvor från enskilda till ideella organisationer.

Jag tycker att man ska uppmuntra den starka vilja som finns för att hjälpa de som är särskilt utsatta. Istället för att uppmuntra den givmildhet som finns, valde regeringen att avskaffa ett avdrag som verkligen behövs. Regeringen har inte bara försvårat utan även fördyrat människors givmildhet, vilket är förkastligt.

Sverige var det sista landet i EU att införa gåvoskatteavdraget. Vi blev även det första att ta bort det.

De blygsamma miljoner reformen kostade staten kommer bli en betydande förlust för de närmare 100 godkända organisationerna, de engagerade givmilda svenskarna och de behövande som får ta del av bidragen.

Löfvens regering säger sig vilja stärka den ideella sektorn. Av de skattehöjningar som införts hittills, så framstår därför skattehöjningen på gåvor till hjälporganisationer som den allra konstigaste.

Att avskaffa detta blygsamma skatteavdrag i de svåra tider som nu råder är inte bara okänsligt, utan är även ett svek.

Till sist vill jag bara vädja till alla att skänka en gåva nu i jul till de behövande.

Det gör jag

Jesper Songer,

Kristdemokraterna Västmanland

Läs mer:

Skänk en julklapp till en behövande familj via kyrkans insamling

På en dag samlade västeråsarna ihop 1,4 ton sportutrustning till välgörande ändamål

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons