Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessica Polfjärd (M): Förändrad LAS är bara ett steg

Annons

M svarar Unionen om LAS

Jesscia Polfjärd (M) svarar Unionen om anställningsskydd. Foto: Bertil Ericson/TT

Moderaterna välkomnar alltid en diskussion om jobben. Unionen hade ett inlägg 10 november. Lagen om anställningsskydd (LAS) är viktig, men över 40 år gammal.

Lagens turordningsregler, som bygger på anställningstid, skapar i dag trösklar in på arbetsmarknaden och försämrar företagens konkurrenskraft. Därför vill vi förändra LAS så att de anställdas kompetens ska värderas högre i turordningsreglerna. Samtidigt måste möjligheterna till kompetensutveckling och omställning stärkas.

Även parterna har sett behov av liknande förändringar. Därför förhandlade de fackliga organisationerna i PTK med Svenskt Näringsliv om att förändra turordningsreglerna så att de i högre grad tog hänsyn till kompetens i utbyte mot bättre möjligheter till omställning. Dessvärre kom processen inte i mål – trots att alliansregeringen utlovade och genomförde reformer för att stödja förhandlingen.

Moderaternas förslag går i linje med vad parterna ville uppnå. Utöver ändringar i LAS föreslår vi bättre möjligheter till omställning. Bland annat föreslår vi att vuxenutbildningen blir efterfrågestyrd för att möta de krav som ett globaliserat kunskapssamhälle ställer och förbättra matchningen på arbetsmarknaden . Individens och näringslivets utbildningsbehov förändras snabbt och anpassningar till denna efterfrågan behöver ske snarast. Liksom TCO ser vi att högskolorna behöver bli bättre på att tillhandahålla utbildning för yrkesverksamma.

Vi vill även ersätta Arbetsförmedlingen med en smalare och vassare myndighet som verkar tillsammans med etablerade matchningsaktörer. Vidareutbildning mitt i livet ska också underlättas genom mer generösa möjligheter till studiestöd.

Att vidareutbilda sig kan idag vara rena minusaffären för att studiekostnaderna inte vägs upp av den framtida lönen. Därför vill vi också sänka skatten så att det lönar sig bättre att studera vidare och jobba. Det ökar sysselsättningen och stärker vår välfärd samtidigt, det visade också den förra Alliansregeringen som fick in mer skatteintäkter trots sänkta skatter.

Unionens företrädare har sagt att trygghet på framtidens arbetsmarknad bygger på kompetens. Vi instämmer i detta.

När kompetens värderas högre kommer det också att möjliggöra större utvecklingspotential för alla jobbskapare och arbetstagare. Att investera i kompetens och människor måste löna sig bättre i Sverige.

Men det är viktigt att komma ihåg att alla problem inte löses med endast ett förslag. Problemen på arbetsmarknaden lagas inte med ett verktyg, utan flera. Att förbättra LAS är en del i hur vi stärker jobben för en bättre välfärd.

Jessica Polfjärd (M)

arbetsmarknadspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons