Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb skapas av företag ¿ inte av politiker

Annons

Sven-Erik Österberg (s) framhåller i en debattartikel att det inte blir några nya jobb med sänkt a-kassa. Jag är benägen att hålla med honom. Det blir inga nya jobb vare sig med sänkt eller med höjd a-kassa. Frågan är dock mer komplicerad än att enbart se till förändringen av a-kassan.

Alliansens förändring av a-kassan är en del i en helhet. Sammantaget har åtgärdsprogrammet som mål att skapa fler jobb. I sammanhanget kan noteras att s-regeringens höjning av a-kasseersättningen under de första 100 dagarna, 2002, inte gett ett nytt jobb. Alliansens mål är att fler ska få 100 procent utfall av sitt arbete och inte någon lägre procentsats. Ingen ska heller förpassas till förtidspensionering för att hyfsa arbetslöshetssiffrorna och därmed få en beständig inkomstnivå om 64 procent av en tidigare lönenivå samtidigt som vägen tillbaka till arbetslivet, allt för ofta, stängs. Sådana lösningar har vi sett nog av de senaste tolv åren.

En a-kasseersättning ska vara vad den var avsedd att vara, nämligen en omställningsförsäkring. En sådan ska gälla under en kortare tid till dess att ett nytt arbete kan fås. Det är alltså inte fråga om något systemskifte utan en återgång till arbetslinjen. Systemskiftet skedde i stället när s-regeringen gav upp det målet.

Alliansen vill alltså lyfta de människor som socialdemokraterna drog undan benen för. Det sker genom nystartsjobb, utvecklingsgarantier och satsningar på företagandet så att de vågar anställa fler.

Vi bör i det sammanhanget ha klart för oss att jobb skapas av företag inte av politiker. Politikernas uppgift är att skapa de goda förutsättningarna för företagandet. Det är alltså inga nya påhitt utan de grundläggande principer som alliansen gick till val på och som genomsyrat hela valrörelsen. Sedan kan man givetvis konstatera att det inte är lätt att ställa om från en politik som inte tagit ansvar för utanförskapet till en regering som gör det. Att sedan remisstider är korta och lagrådet har synpunkter är en kritik jag har förståelse för och som bör lösas inför kommande förändringsarbete.

Sven-Erik Österberg anser att förändringarna går för fort. Det kanske är förståeligt då frågan har varit i långbänk under de gångna tolv åren med s-styre. Jag vill dock uppmana honom att ha något mer tålamod och se förändringarna som en väg till fler jobb och därmed fler människor som ges rätten att jobba och känna tillfredsställelsen av att ett riktigt jobb också ger mer i plånboken. Det är en fråga om självkänsla för allt fler människor här i landet. I det arbetet borde vi alla vara delaktiga.

@Byline - endast namn:Jörgen Johansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons