Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Lindahl (v): Vikande konjunktur drabbar tryggheten

Annons

Konjunkturen viker. Trots detta går det bevisligen bättre och bättre för bemanningsföretagen. Den tidigare så konjunktur-känsliga bemannings-branschen har gynnats av förändringarna på arbetsmarknaden där flexibla, otrygga och korta anställningar blivit allt vanligare.

Bemanningsföretaget Proffice lät nyligen undersöka ungdomars syn på arbetsmarknaden. I undersökningen framgår tydligt att vad ungdomar önskar sig mest är fast anställning.

Tryggheten har blivit det mest önskvärda på arbetet, men för många unga en avlägsen dröm. För de allra flesta krävs i stället år av hattande mellan timanställningar, vikariat, projektanställningar och visstidsanställningar innan den dagen infinner sig då erbjudandet om fast anställning blir verklighet.

Över 50 procent av alla anställda under 26 år har en otrygg visstidsanställning i dag. Arbetsgivarna utnyttjar ungdomar som reserv-arbetskraft. Det är lönsamt ur flera perspektiv; nyanställda - i synnerhet unga nyanställda - har lägre lön än de som jobbat flera år. Ser man sedan till att folk inte blir kvar så länge i jobbet håller man dessutom lönekostnaderna nere.

Men visstidsanställningar har också en annan stor fördel för arbetsgivaren. De är mer lätthanterliga än fast anställda. De går mer sällan med i facket, bråkar sällan och ställer sällan krav på arbetstider, arbetsmiljö och så vidare. Detta helt enkelt därför att de har mer att förlora. Den som bråkar riskerar att inte få förlängt och i stället bli arbetslös.

Förra året tog regeringen ett beslut som mycket tydligt försämrade tryggheten på arbetsmarknaden. De utökade arbetsgivarnas rätt att visstidsanställa en person utan att det ger rätt till fast jobb i fyra år. Fyra år hos samma arbetsgivare utan rätt till fast jobb.

Bemanningsföretagens nya position på arbetsmarknaden är ett resultat av den försämrade tryggheten på arbetsmarknaden.

Som väntat är företagen och arbetsgivarna vinnarna - de anställda och arbetssökande förlorarna. När konjunkturen viker denna gång blir det därför inte bemanningsföretagen som är konjunkturskänsligast utan i stället tryggheten på arbetet och de fasta anställningarna.

Johan Lindahl

distriktsstyrelseledamot

vänsterpartiet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons