Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johansson (c): Vargjakt är ett allmänintresse

Annons

Vargjakten har rört upp känslor i hela landet. Trots det är jakten nödvändig av olika skäl. Det handlar bland annat om att motverka den koncentration av vargar som uppstått och minska den skadliga inaveln.

I Centerpartiet är vi övertygade om att människa och varg kan leva sida vid sida. Men det förutsätter att vi för en politik som balanserar olika intressen. Det råder inga tvivel om att vargen väcker känslor. På ena sidan finns de som helst vill skjuta ut hela arten. På andra sidan finns de som anser att varje djur har en okränkbar rätt till sitt liv. Dagens politik går ut på att vi ska ha en livskraftig vargstam. Men det kräver bredare acceptans och större genetisk mångfald.

För att öka acceptansen för vargarna har beslutsmakten flyttats närmare dem som berörs. I Centerpartiet tycker vi inte att politiker i Stockholm ska detaljstyra över hur många vargar vi ska ha i vårt län. Därför har länsstyrelserna fått ett utvidgat ansvar för förvaltningen av rovdjuren. Nu tillåts licensjakt för att vargstammen ska hållas på en nivå, 210 djur, som långsiktigt skapar en större acceptans för vargen. På många håll har vargarna blivit så många att det skapar problem för mark- och djurägare.

Den svenska vargstammen härstammar i dag från endast tre individer som levde i Skandinavien i slutet av 1970-talet. På grund av inavel skulle inte stammen vara långsiktigt säkrad även om den ökade i antal. Det viktiga för den svenska vargstammen är i stället att det kommer in nya vargar från genetiskt friska populationer med östligt ursprung. Regeringen har därför tagit flera initiativ på detta område. I första hand handlar det om att underlätta för naturligt invandrade vargar och i andra hand plantera ut nya friska vargar.

För Centerpartiet är det viktigt att föra en politik som gör det möjligt för människor och miljö att leva i harmoni. Dagens rovdjurspolitik balanserar olika och starka intressen. Genom att se till allmänintresset snarare än till de olika särintressena kan vi förvalta vargstammen för kommande generationer.

Jörgen Johansson

Riksdagsledamot (c)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons